Yksin jätetyn lapsen tapauksessa tutkitaan valvonta­kameran kelloja Espoossa

Espoon kaupunki tutkii Friisilän päiväkodin valvontakameroiden kellojärjestelmät päiväkodin pihalle yksin jätetyn 3-vuotiaan tapauksessa.

Friisilän päiväkoti Espoossa.

| Päivitetty

Espoon kaupunki tutkii Friisilän päiväkodin valvontakameroiden kellojärjestelmien toiminnan teknisten vikojen varalta. Asiasta kertoo kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho.

Asiaa tutkitaan, koska 3-vuotias lapsi jätettiin yksin pihalle päiväkodin sulkeuduttua ennen tavanomaista sulkemisaikaansa. Kun vanhemmat saapuivat hakemaan lastaan, he löysivät hänet päiväkodin pihalta, ja lapsi kertoi muiden lähteneen.

Myöhemmin Espoon kaupunki kertoi lapsen olleen valvontakameroiden mukaan yksin vain joitain minuutteja. Kellonajat eivät kuitenkaan täsmänneet lapsen vanhempien tietoihin.

Lue lisää: Espoon antamat tiedot yksin jätetyn kolmevuotiaan tapauksesta eivät ehkä pidä paikkaansa – Lapsen äiti ihmeissään

Länsi-Uudenmaan poliisi on käynnistänyt tapauksesta esitutkinnan rikosnimikkeinä heitteillepano ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Rinta-aho pahoittelee tapahtunutta. Tapahtumat on käyty varhaiskasvatuksessa läpi ja varmistettu, että näin ei saa tapahtua.

Rinta-aho on pyytänyt kaupungin turvallisuushenkilöitä selvittämään, onko kameroissa ollut mahdollisesti teknistä vikaa ja miten niiden kellojärjestelmä toimii. Tämä selvitys­työ on vielä kesken.

”Kun tulokset saadaan, niin asiaan palataan ja keskustelemme myös huoltajien kanssa.”

Rinta-aho ei tässä vaiheessa poliisitutkintaa vedoten kommentoi tarkemmin syitä sille, miksi lapsi on jäänyt ulos yksin.

Lapsen äiti kertoi HS:lle torstaina, että Espoon kaupunki oli äitiin puhelimitse yhteydessä keskiviikkona ja hänelle myönnettiin virheen tapahtuneen. Äidin mukaan päiväkodin johtaja on jo aiemmin pahoitellut tapahtunutta.

Perhe kuitenkin etsii lapselle nyt uutta päiväkotia.

Kolmevuotias lapsi jäi päiväkodin pihalle yksin viime viikon torstaina. HS uutisoi tapauksesta tiistaina.

Lapsen äiti kertoi uutisessa löytäneensä miehensä kanssa lapsen yksin päiväkodin pihalta kello 16.45.

Päiväkoti on normaalisti auki kello 17 asti ja tarvittaessa kello 17.30 asti.

Keskiviikkona Espoon kaupunki tiedotti, että lapsi jätettiin epähuomiossa yksin päiväkodin pihalle kello 16.59. Kaupungin mukaan lapsen huoltajat tulivat hakemaan lasta kahden minuutin päästä, kello 17.01.

Tiedotteen mukaan näkemys perustuu kaupungin valvontakameroiden kuva­materiaaleihin ja päiväkodin työntekijöiden kertomuksiin. HS pyysi kuvakaappauksia valvontakamera­materiaalista, mutta Espoo ei luovuttanut niitä.

Lapsen äiti sanoi HS:lle keskiviikkona, että Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen tiedotteen tiedot eivät voi pitää paikkaansa. Äidin HS:lle antamat kuvatodisteet vaikuttavat puoltavan äidin näkemystä.

Kuvatodisteiden perusteella vaikuttaa siltä, että äiti on soittanut päiväkotiin jo kello 16.53, siis kuusi minuuttia ennen kuin Espoo väittää äidin saapuneen päiväkodille.

Äidin mukaan puheluun ei vastannut kukaan.

Puheluiden lisäksi äiti on lähettänyt jo kello 16.56 päiväkodin vanhempien yhteiseen Whatsapp-ryhmään viestin, jossa hän kertoo löytäneensä lapsensa yksin päiväkodin pihalta. HS on nähnyt viestin.

Sitä, kuinka kauan lapsi oli ollut yksin, äiti ei ole pystynyt selvittämään.

Espoon kaupungin keskiviikkoisen tiedotteen mukaan kyse oli väärinkäsityksestä pihalla olevien lasten lukumäärästä.

Kaupungin mukaan lapsi jäi epähuomiossa pihalle, kun päiväkodin työntekijä siirtyi sisälle. Tiedotteessa kerrottiin lapsen olleen sellaisessa paikassa, ettei työntekijä ”voinut nähdä” tätä.

Työntekijä oli kaupungin mukaan siinä käsityksessä, että pihalla olisi ollut kaksi lasta, vaikka todellisuudessa lapsia oli kolme.

Tiedotteessa kerrottiin lisäksi, että tapahtuma-aikaan päiväkodissa olisi ollut kolme työntekijää. Heistä kaksi on kaupungin mukaan vakituisia työntekijöitä ja yksi pitkäaikainen sijainen.

Kaupungin näkemyksen mukaan tapahtumiin ei siis liittynyt henkilöstövajaus tai kiire.

Lapsen äiti kertoi keskiviikkona HS:lle, että lapsen isä koputteli päiväkodin ovea ja soitti ovikelloa. Vanhemmat eivät silloin havainneet, että sisällä olisi ollut työntekijöitä. Äidin mukaan se on kuitenkin voinut olla mahdollista.

Espoon tiedotteen mukaan rakennuksen sisällä oli vielä vanhempien paikalle saapuessa työntekijä.

Äiti vahvisti tiedotteen julkaisun jälkeen, että työntekijä oli tavoittanut perheen heidän poistuessaan päiväkodin pihalta. Hän ei ollut nähnyt, mistä työntekijä ilmestyi.

Työntekijä ei äidin mukaan tiennyt, miksi lapsi oli yksin pihalla. Äiti sanoo, että työntekijä totesi työvuoronsa päättyneen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat