Autoilijat ajoivat jalan­kulkijasta välittämättä suoja­tien yli Helsingissä – poliisi puuttui asiaan

Poliisin video näyttää, miten autoilijat ajavat Helsingissä Sturenkadulla pysähtymättä suojatien yli, vaikka jalkakäytävällä jalankulkija on aikeissa lähteä ylittämään tietä. Sakot napsahtivat.

Helsingin poliisin Twitterissä julkaisema video näyttää, miten autoilijat rikkovat tieliikennelakia ja ajavat pysähtymättä suojatien yli, vaikka jalkakäytävällä jalankulkija on aikeissa lähteä ylittämään tietä suojatietä pitkin.

Tilanne on keskiviikolta Helsingin Sturenkadulta. Autot ajavat Sturenkatua kohti Mäkelänkatua kohdassa, jossa Sturenkatu ylittää Teollisuuskadun.

Poliisin partio otti yhden autoista kiinni. Kuljettaja sai rikkomuksestaan 14 päiväsakkoa.

Poliisipartion keskiviikkona ottaman videon julkaisi Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein Twitterissä virkatilillään.

”Kirurgi leikkaa vain yhden potilaan kerrallaan”, hän sanoo

Lause selittää sen, miksi vain yksi kuljettaja sai sakot, vaikka suojatien yli ajoi pysähtymättä useampi auto. Selitys siis tarkoittaa, ettei yksi partio onnistu kyseisessä tilanteessa sakottamaan kaikkia tieliikennelakia rikkoneita.

”Silmämääräisesti näkee, että sakot saanut autoilija ajoi lisäksi ylinopeutta. Auto erkani takana tulleesta poliisiautosta, joka ajoi nopeusrajoituksen mukaisesti.”

Pasterstein painottaa autoilijoille, että tilanteissa, joissa jalankulkija on lähdössä ylittämään suojatietä myöten katua, sovelletaan erityisen varovaisuuden vaatimusta.

”Se on tieliikennelaissa korkein varovaisuusvelvoite.”

”Kun autoilija lähestyy suojatietä, hänen on ajettava sellaista nopeutta, että hän ehtii tarvittaessa pysähtyä. Suojatielle aikovalle jalankulkijalla on annettava esteetön kulku, vaikka siis jalankulkija olisi vielä jalkakäytävällä.”

Pasterstein sanoo, että suojatiesääntöjen noudattamatta jättämisestä otetaan kortti herkästi pois. Lisäksi tulee sakkoja.

”Jos jalankulkija ehtii astua suojatielle, ja auto vielä ajaa ohi pysähtymättä, kortti olisi lähellä lähtemistä. Kun toinen auto pysähtyy suojatien eteen, mutta viereistä kaistaa kulkeva auto ei pysähdy vaan ajaa suojatien yli, kortti lähtee lähes aina siltä, joka ei pysähtynyt.”

Pasterstein kertoo, että nykyään autoilijat Helsingissä antavat suojatietä ylittäville jalankulkijoille tilaa paremmin kuin ennen.

”Asiassa on menty iso askel eteenpäin, mutta parannettavaa on vielä paljon.”

Suojatievalvonta on tänä vuonna yksi Helsingin poliisin painopistealueista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat