9-vuotias tyttö kuoli kuorma-autoilijan ajettua hänen päälleen Espoossa – Oikeus: Kuljettaja oli huolimaton

Espoossa tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 9-vuotias tyttö.

Ihmiset toivat kukkia ja kynttilöitä onnettomuuspaikalle.

| Päivitetty

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kuorma-auton kuljettajan tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkomisesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Espoon Lähderannassa keväällä 2021 tapahtuneessa liikenneonnettomuudessa kuoli 9-vuotias lapsi.

Onnettomuus tapahtui, kun kuljettaja oli kääntynyt valoristeyksestä oikealle Lähderannan K-supermarketin pysäköintialueelle ja törmännyt samasta suunnasta kevyenliikenteenväylää pitkin polkupyörällä suojatielle ajaneeseen tyttöön.

Lapsi kuoli tapahtumapaikalla saamiinsa vammoihin.

Asiassa oli riidatonta se, että kuljettaja oli ollut velvollinen väistämään suojatietä ylittävää lasta. Käräjäoikeuden ratkaistavaksi jäi se, oliko kuljettaja menetellyt tieliikennesääntöjen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudellaan.

Kuljettajan mahdollisuudet nähdä ohjaamon ikkunasta ja taustapeileistä ajoneuvon taakse olivat oikeuden mukaan rajoitetut, jolloin ajoneuvon rinnalla tai sen takaosan kohdalla kevyenliikenteenväylällä kulkevat saattoivat jäädä katveeseen.

Käräjäoikeus katsoi, että ammattiautoilijana kuljettaja oli tietoinen havainnointimahdollisuuksiensa rajallisuudesta. Kuljettajalla oli olosuhteiden, ajoneuvon koon, oikealla kääntymisen ja katvealueen vuoksi oikeuden mukaan korostunut velvollisuus tarkkailla kevyttä liikennettä jo ennen risteystä.

Onnettomuus tapahtui Espoon Lähderannassa K-supermarketin risteyksessä.

Riittävää huolellisuutta noudattamalla kuljettajalla olisi ollut mahdollisuus havaita tyttö, oikeus toteaa.

Oikeus katsoi, ettei kuljettaja ollut noudattanut olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi vaan oli huolimattomuudellaan aiheutti lapsen kuoleman.

Tuomion mukaan kuljettaja oli myös laiminlyönyt ajo- ja lepoaika-asetusta, sillä hän ei ollut pitänyt asetuksen mukaista vähintään yhdeksän tunnin vuorokautista yhtenäistä lepoa eikä vähintään 45 minuutin taukoa 4,5 tunnin ajon jälkeen.

Tuomiosta voi valittaa, eli se ei ole vielä lainvoimainen.

Lue lisää: Suojatietä pyörällä ylittänyt lapsi kuoli Espoossa, kuorma-auton kuljettajaa epäillään kuoleman­tuottamuksesta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat