Viisikymppisen Hanasaaren toiminta päättyy nyt: Öljykattila palanee loppuun iltaan mennessä

Kaupunkilaisilla on jo mielessä käyttökohteita voimalan tilalle. ”Ehkä joku iso skeittihalli”, ehdotti 7-vuotias Eeva Raitio.

| Päivitetty

Pitkä historia helsinkiläistä lämmön ja sähkön tuotantoa päättyy lauantaina, kun Hanasaaren voimalaitoksen toiminta loppuu. Öljyä poltettiin kattilasta pohjaan saakka lauantain vastaisena yönä. Toinen kattila palanee tyhjäksi iltaan mennessä.

Laitoksessa energia on tuotettu polttamalla lähinnä kivihiiltä, jonka sekaan on lisätty puupellettejä. Lauantaina päivällä rakennuksesta nousi kovan metelin saattelemana valkea vesihöyrypilvi.

”Vesihöyry pitää kovaa ääntä, kun se tulee paineella venttiilin läpi. Viime yönä saimme toisen kattilan pois tuotannosta, toinen roikkuu vielä. Katsotaan, kuinka pitkään öljyä vielä riittää”, energiayhtiö Helenin voimalaitospäällikkö Jarmo Hagström kertoi lauantaina.

Voimalaitospäällikkö Jarmo Hagström kuvattuna Hanasaaren voimalassa vuonna 2021.

Helen on Helsingin kaupungin omistama yhtiö. Hanasaaren polttoliekin sammuminen ei kuitenkaan vie voimalaitospäällikkö Hagströmiltä virkaa alta. Hänen vastuullaan ovat myös Salmisaaren ja Vuosaaren voimalat sekä kymmenkunta lämpökeskusta eri puolilla Helsinkiä.

Sörnäisten rantatiellä oli päiväkävelyllä Antero Lipsanen. Hän on asunut pitkään kulmilla ja hänen isänsä on ollut voimalassa töissäkin. Mitä Lipsanen laittaisi voimalan tilalle?

”Hyvä kysymys. Maaperä on varmaan niin saastunut, että sen putsaaminen olisi hirveä operaatio. Mutta kai niillä [Helsingin kaupungilla] joku suunnitelma on. Värikuulasota sopisi rakennukseen hyvin”, Lipsanen ehdotti.

”Itse en olisi vielä sulkenut voimalaa nykyisen maailmantilanteen takia.”

Antero Lipsanen ei olisi sulkenut voimalaa vielä.

Pirkko Risuaho (oik.) ja Vesa kommentoivat voimalaa Vilhonvuoressa.

Hämeentien ja Käenkujan kulmauksessa Sörnäisten Vilhonvuoressa Pirkko Risuaho odotti liikennevalon värin vaihtumista jalankulkijoille vihreäksi. Hän katsoi alas kujaa voimalaan päin ja viittoi sitten ylös Torkkelinkadun suuntaan Kallioon.

”Olen nuoresta tytöstä lähtien katsellut tuota voimalan piippua tuolta mäeltä. Iso rakennushan tuo on. Olen ollut sen katollakin tutun konemestarin kanssa”, Risuaho kertoi lauantaina.

”Helsinki häviää”, hän vielä lisää.

Tarkoittako hän, että rakennuksia puretaan?

”Kaikki muuttuu”, tulkitsee Risuahon henkilökohtainen avustaja, Vesaksi esittäytyvä mies.

Voimalan toiminta alkoi vuonna 1974 osoitteessa Parrukatu 1–3 Helsingin Sörnäisissä. Energiaa on siis tuotettu Hanasaaressa vuotta vaille puoli vuosisataa. Voimalan toiminnan päättymisen myötä Helenin kivihiilen käyttö puolittuu.

Jarmo Hagström kertoi, ettei voimalan alasajossa tapahdu oikein mitään konkreettista, jonka kaupunkilaiset näkisivät silmillään. Kahdessa kattilassa poltetaan noin 500 tonnia öljyä pois, eikä savuakaan tulisi tupruta piipusta normaalia kummemmin.

”Siellä on suodattimet. Mustaa savua tulee pikemmin silloin, kun sytytetään kylmää kattilaa. Nyt en usko, että isompaa savua tulee, kun kattila on kuuma.”

Valkoista vesihöyryä voi ihailla vielä lauantain ajan. Sitten senkin aika on ohi.

Hanasaaren A- ja B-voimalat kuvattuna vuonna 2006. Etualalla oleva A-voimala purettiin vuosina 2007–2008.

Kun öljyt on poltettu loppuun ja kattilat ovat tyhjiä, voimalaitoksen sisuksia aletaan purkaa. Tuhansien kuutioiden suuruisesta laitoksesta jäävät jäljelle vain kuoret.

Mitä käyttöä niille sitten kehitetään?

”Sitähän se kaupunki miettii”, Hagström sanoo.

Käenkujalla Sörnäisten Vilhonvuoressa äitinsä Johanna Talvelan kanssa liikuntavälinettään kainalossa kantavalla Eeva Raitiolla, 7, on ehdotus: ”Ehkä joku iso skeittihalli”, hän heittää.

Jonkinlaista kulttuuria kalliolaisille, miettii myös Talvela. Eikä skeittihalli ole hänenkään mielestään yhtään huono ajatus, etenkään koska Hanasalmen viereisen Suvilahden skeittipuisto juuri suljettiin.

Skeittilautaa kanniskelleella Eeva Raitiolla (vas.) ja Johanna Talvelalla oli ajatuksia voimalan jatkokäytöstä.

Lauantaina voimalaitoksessa ei enää tehty sähköä, vain lämpöä. Entä mihin tuo loppu hiilikasa työnnetään, voimalaitospäällikkö Jarmo Hagström?

”Se laivataan Salmisaaren voimalaan. Siellä meillä on vielä kaksi vuotta toiminta-aikaa jäljellä.”

Hanasaaren voimalaitos tammikuun lopulla 2023. Jäljelle jäävät kivihiilet laivataan Salmisaareen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat