Perussuomalaisten poliitikko Vantaalta katosi kuin maan nielemänä

Syrjinnästä epäilty poliitikko Vantaalta on kadonnut niin, että edes haastemies ei ole tavoittanut häntä haasteen kanssa. Nyt tapauksen syyteoikeus vanhentui.

Tuukka Saimen (ps) nousi Vantaan kaupunginvaltuustoon kaksi vuotta sitten. Hän on puolueensa eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla.

Vantaalaispoliitikko ja eduskuntavaaliehdokas Tuukka Saimenille (ps) ei ole saatu toimitettua maaliskuun aikana haastehakemusta työsyrjintäjutussa, joka on vireillä Helsingin käräjäoikeudessa.

Häntä ei ole löydetty haasteen toimittamista varten.

Koska kahden vuoden takaisen tapauksen syyteaika oli vanhentumassa tällä viikolla, syyttäjä on keskiviikkona hakenut syyteoikeuden vanhentumisen jatkamista. Käräjäoikeus ei ole vielä käsitellyt hakemusta.

Saimenia syytetään työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Myös Saimenin elintarvikeyritys Ai-To Foods Oy on rikosasiassa vastaajana.

Yritys omistaa kaksi aasialaista Chinaman-ravintolaa, joista toinen sijaitsee Helsingissä ja toinen Vantaalla. Lisäksi yritys myy vähittäiskauppoihin aasialaistyylisiä valmisruokia.

HS julkaisee Saimenin nimen jo tässä vaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi. Saimen on valittu Vantaan kaupunginvaltuuston lisäksi myös kaupunginhallitukseen ja Vantaa-Kerava hyvinvointialueen aluevaltuustoon.

Syyttäjä toimitti haastehakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina 3. maaliskuuta. Tapauksessa on yksi asianomistaja.

Poliisi on tutkinut kolmea epäiltyä rikosta, joista yhdessä syyttäjä teki päätöksen olla syyttämättä.

Poliisin lisäksi myös työsuojeluviranomaiset ovat tutkineet Saimenin ravintoloita. Työsuojeluviranomainen teki tarkastuksen Saimenin omistamaan Tapanilassa sijaitsevaan Chinaman Helsinki -ravintolaan vuoden 2022 helmikuussa.

Tarkastuskertomuksen perusteella kaikki työsopimukset eivät olleet täysin työaikalain mukaisia. Aluehallintoviraston mukaan muutamassa työsopimuksessa työaika oli kirjattu epäselvästi.

Työnantajan mukaan tämä oli virhe: joidenkin työntekijöiden kanssa oli sovittu vaihteleva työaika, mutta sitä ei ollut kirjattu työsopimukseen tai muuhun asiakirjaan.

Lisäksi työaikakirjanpidosta ilmeni, että osa työntekijöistä oli tehnyt ylitöitä, joita ei ollut eritelty kirjanpitoon.

Työntekijöille kertyneiden vuosilomapäivien määrät eivät käyneet ilmi vuosilomakirjanpidosta. Sen sijaan kirjanpidossa oli ilmoitettu lomien ajankohdat tai tieto siitä, että loma siirretään.

HS ei tavoittanut Saimenia kommenttia varten.

Syytteistä sekä Chinaman Helsinki -ravintolasta työsuojeluviranomaisen tarkastuksessa vuonna 2022 paljastuneista laiminlyönneistä uutisoi aiemmin Vantaan Sanomat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat