Vihreiden ehdokas Kasper Kivistö kertoo tulleensa pahoin­pidellyksi matkallaan kampanjoimaan

Kivistöllä oli takissaan vihreiden rintanappi. Hän uskoo tulleensa pahoinpidellyksi juuri edustamiensa arvojen takia.

Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Kasper Kivistö tunnetaan aktivismistaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta. Kivistö kuvattiin henkilöhaastattelua varten vuonna 2021.

Helsingin kaupunginvaltuuston vihreä varavaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Kasper Kivistö joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi perjantaina illalla Helsingissä.

Kivistön kertoman mukaan kolmen nuoren pojan tai miehen ryhmä kävi hänen kimppuunsa julkisessa hississä. Ryhmä oli Kivistön mukaan provosoitunut, kun hän puuttui sanallisesti nuorten potkittua seiniä ja esineistöä.

”Sanoin, että ei viitsittäisi hajottaa yhteistä omaisuutta”, Kivistö kertoi lauantaina illansuussa HS:lle.

Tämän jälkeen Kivistö kertoo kolmikon tulleen hänen perässään hissiin ja alkaneen solvata häntä edustamansa poliittisen kannan ja seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

Kivistö on sukupuoli­vähemmistöjen oikeuksia ajavan Trasek-järjestön puheenjohtaja, ja hänet tunnetaan seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjä tukevasta aktivismistaan.

Lue lisää: Kun Kasper Kivistö alkoi ajaa taksia, asiakkaat luulivat häntä naiseksi – Törkeät puheet loppuivat kuin seinään, kun hänen tajuttiin olevan mies

Kivistö kertoo viranomaisten neuvoneen poliitikkoja, ettei näiden pitäisi yksin kulkiessaan kantaa poliittisia tunnuksia. Kivistö kantoi vihreiden rintamerkkiä takissaan ja oli matkalla kampanjoimaan.

Hississä Kivistöä lyötiin ensin nyrkillä niskaan, minkä jälkeen häntä potkaistiin vielä selkään, hän kertoo. Kivistön kaaduttua potkun voimasta hissistä ulos kadulle yksi kolmikon jäsen sai toiset lopettamaan ja lähtemään pois.

Kivistö ei ole tehnyt tapauksesta rikosilmoitusta, eikä hän aio sellaista tehdä. Tätä hän perustelee aiemmalla kokemuksellaan toisesta pahoinpitelystä. Rikosoikeudellinen prosessi kesti kaksi vuotta, ja tulos oli laiha:

”Sain kaksisataa euroa ja trauman”, Kivistö sanoi lauantaina.

HS uutisoi aiemmin, kuinka kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin väkivaltaisesti tämän tehdessä vaalityötä.

Myös keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajat Joonas Könttä ja Tom Packalén ovat kertoneet tulleensa häiriköidyiksi vaalikampanjointinsa aikana.

Kivistö ei pahoinpitelynsä aikaan ollut varsinaisesti vaalityössä. Hän katsoo kuitenkin joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi nimenomaan edustamiensa arvojen takia.

Tämä voi yleisemminkin johtaa siihen, etteivät ihmiset uskalla pelon takia harjoittaa poliittista toimintaa julkisesti, hän arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat