Helena Marttila Espoosta nousee varasijalta eduskuntaan

Miapetra Kumpula-Natri (sd) istuu europarlamentissa vielä vuoden verran.

Espoolainen valtiotieteen maisteri Helena Marttila (sd) nousee varasijalta eduskuntaan Mia-Petra Kumpulan (oik.) paikalle.

| Päivitetty

Eduskunnan kokoonpano muuttuu Uudenmaan vaalipiirin tulokseen verrattuna.

Eduskuntaan valittu europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) ilmoitti torstaina hoitavansa kautensa loppuun EU-parlamentissa. Seuraavat europarlamenttivaalit ovat vuoden kuluttua.

Kumpulan-Natrin sijasta eduskuntaan nousee ensimmäiseltä varasijalta espoolainen Helena Marttila (sd). Hän sai vaalissa reilut 4 100 ääntä.

”Yritän sulatella tätä isoa yllätystä. Tein vaalikampanjaa verrattain pienellä budjetilla, joten valintani on varmaan monelle muullekin yllätys.”

Marttila luonnehtii tehtäväänsä Kumpula-Natrin sijaistamiseksi, sillä tämän aikeena on ottaa kansanedustajan paikka vuoden kuluttua. Marttilan kannalta on hyvä, että sijaisuus osuu heti kauden alkuun, jolloin hän saa täyden perehdytyksen eduskunnan toimintaan.

Marttila on 38-vuotias valtiotieteen maisteri, joka työskentelee lastensuojelun sosiaalityöntekijänä. Hänellä on 10-, 8- ja 6-vuotiaat lapset.

Marttila tuli mukaan politiikkaan vain kaksi vuotta sitten kuntavaaleissa vuonna 2021. Hänet valittiin tuolloin Espoon kaupunginvaltuustoon. Hän on myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen.

”Olen muuten ainoa sosiaalityöntekijä meidän aluevaltuustossamme. Sitä on meidän alalla pidetty arvokkaana.”

Poliittisen aktiivisuuden yksi kipinänantaja on isoisä Nestori Kaasalainen, joka toimi eduskunnassa 21 vuoden ajan vuosina 1951–72. Maalaisliittoa edustanut Kaasalainen oli kahdessa hallituksessa maatalousministerinä.

Kaasalainen kuoli 101-vuotiaana vuonna 2016.

Marttila uskoo, että isoisä olisi ollut mielissään jälkikasvun noususta eduskuntaan, vaikkei ehkä olisi hyväksynyt puoluevalintaa.

”Täällä sitä kuljetaan eduskunnan Pikkuparlamentissa siskon lainakengissä ja isoisän jalanjäljissä.”

Oikaisu 6.4. kello 19.24: Helena Marttila ei ole ensikertalainen vaaleissa. Hän on oli nyt toista kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa ja on ollut muun muassa Sdp:n eurovaaliehdokas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat