Yksityiset yritykset kantelivat Husin leikkaus­jonoista Valviralle

Hus suunnittelee kiireettömien ortopedisten leikkausten keskeyttämistä Siltasairaalassa neljäksi kuukaudeksi hoitajapulan takia. Kantelun tarkoituksena on saada yksityiset purkamaan leikkausjonoja.

Yksi vastavalmistuneen Siltasairaalan 16 leikkaussalista. Sairaalassa on huutava pula leikkaussalihoitajista.

| Päivitetty

Yksityisiä terveysalan yrityksiä edustava Hali ry on tehnyt kantelun Hus-yhtymän leikkausjonoista sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralle.

Taustalla ovat Husin aikeet keskeyttää kaikki kiireettömät ja ajanvaraukseen perustuvat ortopediset leikkaukset Siltasairaalassa neljän kuukauden ajaksi. Syynä leikkaussulkuun on uuden Siltasairaalan huutava pula leikkaussalihoitajista.

Sulku kestäisi huhtikuun lopusta syyskuun alkuun eli kesälomakuukausia, jolloin työntekijöitä on vähemmän lomien takia.

Kiireettömät ortopediset leikkaukset jatkuvat muissa Husin sairaaloissa.

Hali perustelee Valviralle lähettämäänsä kantelua muun muassa seuraavasti:

”Tilanne on potilaiden näkökulmasta kestämätön, ja tulee johtamaan päivystystilanteiden ja -leikkausten kasvuun. Myös vaikutukset työ- ja toimintakykyyn ja tätä kautta erilaisiin välillisiin kustannuksiin ovat merkittävät. Niin ikään ortopedian koulutus sairaalassa kärsii, millä on vaikutuksia tulevaisuuden lääkäritilanteeseen.”

Hali pyytääkin Valviraa selvittämään, onko leikkausten keskeyttäminen lainmukaista ja onko Hus tutkinut kaikkia mahdollisuuksia jonojen purkamiseksi.

Ennen kaikkea kantelussa kyse on siitä, että Hali haluaisi Husin käyttävän leikkausjonojen purkamiseen yksityisen sektorin toimijoita eli Halin jäsenyrityksiä.

Hali on edunvalvoja 1 560 yritykselle, joissa työskentelee yli 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. Hali on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

Siltasairaala on vasta alkuvuodesta avattu suuri sairaala Helsingin Meilahdessa. Se on Töölön sairaalan seuraaja, eli sinne toimitetaan esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa vakavasti loukkaantuneita.

Sairaala oli Husin historian kallein rakennushanke. Leikkaussaleja on yhteensä 16.

Oikaisu 11. huhtikuuta klo 15.45: tarkennettu juttuun, että Hus suunnittelee Siltasairaalan kiireettömien leikkausten lopettamista neljäksi kuukaudeksi. Kiireettömät ortopediset leikkaukset jatkuvat muissa Husin sairaaloissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat