”Makaaberi farssi” – Perus­suomalaisia syytettiin kuolleiden syrjinnästä

Keskiviikkona kaupunginvaltuuston kokouksessa läpihuutojutulta vaikuttanut esitys uudesta vainajien säilytystilasta johti hämmentävään sanasotaan perussuomalaisten ja muiden puolueiden välillä.

Havainnekuva Malmin hautausmaan yhteyteen suunnitellusta uudisrakennuksesta.

Kun luin kaupunginvaltuuston esityslistaa, kuvittelin, että tämä on asia, joka menee yksimielisesti läpi pelkällä puheenjohtajan nuijan kopautuksella”, totesi valtuutettu Terhi Peltokorpi (kesk) ja kiteytti monen kokoukseen osallistuneen tunnelmat.

Peltokorpi viittasi keskusteluun, jonka kaupunginvaltuuston kokouksen esityslistan asia numero kuusi kirvoitti.

Kyseessä oli paperilla yksinkertaiselta läpihuutojutulta vaikuttanut esitys. Valtuuston piti hyväksyä Malmin hautausmaan yhteyteen rakennettavat uudet säilytystilat vainajille.

Tällä hetkellä vainajien säilytystilat ovat loppumassa kesken Helsingissä, eikä tarjolla ole nykyaikaisia tiloja esimerkiksi entistä suurikokoisempien vainajien säilytykseen.

Kuitenkin perussuomalaisten Laura Korpinen esitti hankkeen hylkäämistä.

Korpisen mukaan uudisrakennus olisi tarpeettoman kallis. Korpista huoletti se, että helsinkiläiset veronmaksajat joutuvat ”islamististen rituaalien” maksajiksi.

”Tavallisen kuntalaisen täytyy saada hyvästellä oma omaisensa tiloissa, joissa ei samaan aikaan harjoiteta muun uskontokunnan rituaalimenoja”, Korpinen totesi.

Vasemmistoliiton varavaltuutettu Ajak Majok kysyi Korpiselta, onko olemassa erikseen tavallisia kuntalaisia ja muslimikuntalaisia.

Uuteen rakennukseen on tosiaan suunniteltu tiloja, joissa omaiset voisivat hyvästellä vainajan ja tarvittaessa suorittaa erilaisia uskontokuntiin kuuluvia rituaaleja. Esityksessä mainitaan esimerkkinä tästä muslimien vainajapesut.

Perussuomalaisten Mikko Paunion mukaan kyse oli positiivisesta syrjinnästä.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan apulaispormestari Daniel Sazonov (kok) yritti selittää, että kyseessä on kaikille eri uskontokunnille tarjottava mahdollisuus hyvästellä vainaja arvokkaasti.

”Kyseessä on yleisinhimillinen tarve ja traditio, joka koskettaa käytännössä kaikkia”, Sazonov sanoi.

Valtuutettu Hilkka Ahde (sd) muistutti, että Helsinki todellakin tarvitsee tilat, sillä vainajia on jouduttu säilyttämään jopa konteissa.

Otso Kivekäs (vihr) totesi, ettei 10,5 miljoonan euron rakennuskustannukset ole kaupungin mittakaavassa kovin kallis investointi.

”Minusta on käsittämätöntä, että tästä asiasta pitää tehdä jonkinlainen makaaberi farssi sen sijaan, että voisimme täyttää tehtävämme vainajalogistiikan osalta”, hän huokaisi ilmeisen turhautuneena keskusteluun.

Perussuomalaisten esitystä kutsuttiin sydämettömäksi ja härskiksi. Heidän myös käskettiin hävetä hylkäysesityksen tekemistä.

”Tämä on uusi ennätys perussuomalaisilta. Nyt syrjitään myös kuolleita eikä vain eläviä”, tuhahti Björn Månsson (rkp).

Esitys päätyi kaupunginvaltuuston käsittelyyn muun muassa sosiaali- ja terveys­lautakunnan kautta. Perussuomalaiset olivat esittäneet hankkeen hylkäystä jo lauta­kunnassa, ja hävinneet silloin äänestyksessä.

Valtuutettu Minna Lindgren (vihr) totesi, että sama keskustelu oli käyty jo silloin.

”Ei ole muslimien tai muiden uskontokuntien erityisoikeus pestä vainaja, sitä on Suomessa tehty saunoissa aina”, Lindgren huomautti.

Myös kaupunginvaltuustossa perussuomalaiset hävisivät äänestyksen: kukaan muu ei kannattanut esityksen hylkäystä.

Helsinki siis saa uudet vainajien kylmäsäilytystilat. Rakentamisen on tarkoitus alkaa ensi vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat