Nelikymppinen mies käytti huumeita ja hyväksi­käytti 13-vuotiasta tyttöä

42-vuotias mies kutsui treffisovelluksessa tapaamansa teinitytön kotiinsa juomaan alkoholia ja polttamaan kannabista. Tapaaminen päättyi suuseksiin, joka toi miehelle vankeustuomion.

Tapausta käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1977 syntyneen miehen vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja huumausainerikoksesta.

Rikoksen tapahtumahetkellä 42-vuotias mies oli tutustunut uhriin Tinder-sovelluksessa alkuvuodesta 2020.

Tyttö oli ilmoittanut sovelluksessa iäkseen 19 vuotta mutta oli todellisuudessa 13-vuotias.

Mies ja uhri olivat viestitelleet sovelluksen kautta toisilleen muutaman viikon ennen tapaamista.

Uhri kertoi olevansa köyhä opiskelija ja vihjaili usein olevansa rahapulassa. Tyttö kertoi myöhemmin liittyneensä Tinderiin, jotta hän löytäisi miehen, jolta saisi rahaa.

Mies kutsui tytön luokseen ja lupasi tarjota illan. Keskusteluissa sivuttiin sekä alkoholin että kannabiksen käyttöä.

Mies ja uhri tapasivat eräänä arki-iltana. He menivät yhdessä miehen asunnolle, jossa mies oli tarjonnut uhrille alkoholia sekä huumeita.

Tapahtumat olivat edenneet melko nopeasti sohvalle. Mies oli kosketellut tyttöä ja tilanne johti siihen, että uhri antoi miehelle suuseksiä.

Tämän jälkeen uhri oli poistunut paikalta.

Käräjäoikeus joutui arvioimaan sitä, olisiko miehen pitänyt ymmärtää tytön olevan alle 16-vuotias.

Mies kertoi uskoneensa tytön iän olevan 19 vuotta. Mies perusteli tätä muun muassa sillä, että Tinder-palvelun ikäraja on 18. Miehen mukaan myös tytön meikki, pukeutuminen ja puheenaiheet viittasivat siihen, että tämä on täysi-ikäinen.

Totuus selvisi miehelle vasta poliisiasemalla kuulusteluissa.

Käräjäoikeudessa uhrin arvioitiin ulkonäön ja puhetavan perusteella vaikuttavan vahvasti ikäiseltään. Myös tapahtumien jälkeen uhrin tutkinut lääkäri oli arvioinut samoin.

Mies tuomittiin vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja huumausainerikoksesta.

Sen lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille 4 500 euroa korvaukseksi kärsimyksestä.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus ei kuitenkaan muuttanut tuomiota, joka on näin ollen lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat