Pormestari Juhana Vartiaisen johtama Helsinki rikkoi lakia salatessaan asiakirjoja

Juhana Vartiainen muutti Helsingin talousarvioprosessia pormestariksi noustuaan. Hallinto-oikeuden mukaan talousarvioehdotuksen salaaminen oli lainvastaista.

Pormestari Juhana Vartiainen muutti Helsingin talousarvioprosessia.

Helsingin kaupungin päätös salata pormestari Juhana Vartiaisen (kok) talousarvioehdotus on Helsingin hallinto-oikeuden mukaan lainvastainen.

Hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen mukaan pormestari Vartiaisen johtaman kaupungin olisi lain mukaan pitänyt luovuttaa vuoden 2022 talousarvioehdotus sitä pyytäneelle HS:lle.

HS valitti tapauksesta hallinto-oikeuteen viime vuonna.

Asialla on merkitystä, koska pormestarin talousarvioehdotuksen julkisuus mahdollistaa pormestarin ajamien tavoitteiden arvioinnin.

Päätöksen talousarvioehdotuksen salaamisesta teki kaupungin kansliapäällikkö, joka toimii pormestarin alaisuudessa.

Tapahtumien taustalla on vuonna 2021 Helsingin pormestariksi nousseen Vartiaisen talousarvioprosessiin tekemät muutokset.

Ennen Vartiaisen pormestarikautta kaupunkilaisten oli mahdollisuus tutustua pormestarin ehdotukseen tulevan vuoden budjetista ennen kuin poliittiset ryhmät aloittivat neuvottelut budjetin lopullisista yksityiskohdista. Vanhaa mallia noudatettiin myös pormestarimallia edeltäneessä kaupunginjohtajavetoisessa johtamisjärjestelmässä.

Vartiainen päätti kuitenkin pormestariksi noustuaan salata pormestarin talousarvioehdotuksen julkisuudelta.

Käytännössä muutos johti siihen, että talousarvio tuli julkiseksi ja kaupunkilaisten arvioitavaksi vasta sitten, kun poliittiset ryhmät olivat jo lyöneet sitä koskevat päätökset lukkoon.

Päätös kavensi Helsingin talousarviosta käytävää julkista keskustelua. Poliitikot päättävät talousarviossa veronmaksajien rahojen käyttämisestä, joten siitä käytävä keskustelu on demokratian kannalta merkittävää.

Vartiainen perusteli päätöstään sillä, että poliittisten ryhmien välinen neuvottelu tulevan vuoden taloudesta kärsii julkisesta paineesta.

Talousarvioprosessin julkisuus johtaa Vartiaisen mukaan tilanteeseen, jossa puolueet joutuvat lukitsemaan kantansa julkisuudessa jo ennen varsinaisia budjettineuvotteluita. Tämä estää pormestarin mukaan parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pääsemisen.

Vartiaisen mukaan hänen kaudellaan budjettineuvotteluihin ei myöskään ole tuotu entisen kaltaista pormestarin talousarvioehdotusta. Sen sijaan poliittisille ryhmille on esitelty virkamiesten tuottamia valmisteluaineistoja.

Vartiainen sanoo pyrkineensä ratkaisuillaan siihen, että ryhmät aloittaisivat neuvottelut puhtaalta pöydältä.

Hallinto-oikeuden mukaan Vartiaisen johtama virkakoneisto on kuitenkin todellisuudessa luonut 339 sivuisen sivuisen esityksen, joka vastaa niin otsikoinniltaan kuin jaottelultaankin talousarviota.

Hallinto-oikeus muistuttaa, että kuntalain mukaan kaupungin talousarvioehdotus valmistellaan esimiesasemassa ja esittelijänä olevan pormestarin ohjauksessa.

Hallinto-oikeuden mukaan asiakirja on julkisuulain tarkoittama asiakirja ja näin ollen julkinen. Tästä johtuen kaupungilla ei ollut oikeutta kieltäytyä antamasta talousarvioehdotusta sitä pyytäneelle HS:lle.

Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lue lisää: Helsingin vasta aloittanutta pormestaria syytetään demokratian tallomisesta: muutti ensitöikseen ratkaisevalla tavalla päätöksen­tekoa – ”Olemme todella tyrmistyneitä”

Lue lisää: Helsingissä virisi kiista pormestari Vartiaisen johtamistyylistä

Lue lisää: Juhana Vartiainen ja Helsingin johtavat poliitikot jakoivat kuusi miljardia euroa, mutta kaupunkilaiset eivät tiedä prosessista mitään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat