Valesiivoojien epäillään huijanneen rahaa vanhuksilta Helsingissä

Valesiivoojina ja -haastattelijoina vanhusten koteihin mennyttä naista ja miestä epäillään vanhusten omaisuuden varastamisesta.

Helsingin poliisin esitutkinnan mukaan huijarit varastivat ikäihmisiltä näiden kotoa arvotavaroita ja tuhansia euroja rahaa. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet tänä vuonna, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Huijaustavassa käytettiin hyväksi vanhusten luottamusta. Epäillyt nimittäin yleensä aluksi soittivat ikäihmisille esiintyen esimerkiksi ruoka- tai siivouspalvelun työntekijöinä tai tutkimushaastattelijoina. Sen jälkeen he menivät vanhusten asunnolle valeroolissaan.

Vierailujen jälkeen asukkaat huomasivat, että kodista oli kadonnut esimerkiksi omaisuutta tai maksuvälineitä.

Maaliskuun alussa poliisi otti kiinni teoista epäiltyinä 33-vuotiaan naisen ja 37-vuotiaan miehen. Toisen epäillään osallistuneen kaikkiin huijauksiin, toisen vain osaan.

Poliisin tiedotteessa mainitaan rikosnimikkeiksi törkeä varkaus, törkeä petos, törkeä petoksen yritys ja maksuvälinepetos.

Yhdessä tapauksessa urkittiin asukkaan pankkitunnukset vierailun aikana. Tunnusten avulla muun muassa nostettiin kulutusluottoja ja tehtiin verkkokauppatilauksia.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan esimerkkejä epäillyistä huijauksista. Yksi esimerkeistä liittyy kiinniottohetken tapaukseen. Kun poliisi otti epäillyt kiinni, heidän hallussaan oli toisen ihmisen paketteja.

Esitutkinnan mukaan epäillyt olivat tilanneet uhrin nimissä esimerkiksi kellon ja laukkuja. Kiinniotettuja epäillään lisäksi siitä, että he ottivat uhrin nimissä 10 000 euron lainan. Laina saatiin kuitenkin palautettua uhrille.

Toisessa esimerkissä 33-vuotias nainen oli tekeytynyt ruokapalvelun työntekijäksi ja siten varastanut uhrilta 3 000 euroa käteistä sekä pankkikortin. Epäilty oli mennyt käymään uhrin asunnossa, vaikka uhri oli puhelimessa ilmoittanut, ettei hän tarvitse ruokapalvelua.

Kolmannessa tapauksessa nainen ja mies tunkeutuivat iäkkään pariskunnan asuntoon ja tarjosivat siivousta. Vierailun jälkeen pariskunta huomasi, että asunnosta oli kadonnut tavaraa, esimerkiksi koruja ja kummankin maksuvälinekortit. Huijarit nostivat korteilla rahaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat