Ruuasta löytyi esineitä vanhusten hoivakodissa

Vierasesineet päätyivät ruokiin ”inhimillisen virheen vuoksi”vanhusten hoivakodissa Vantaalla.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ateriapalvelut on ollut tehostetussa valvonnassa sen jälkeen, kun ruoka-annoksista löytyi lasia ja muovikuulia. Kuva vuodelta 2017.

Vantaalaisen vanhusten hoivakodin ruoka-annoksista on löytynyt lasia ja muovikuulia. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ostaa ruokapalvelut Attendolta.

Ensimmäisessä tapauksessa vanhuksen jälkiruoka-annoksesta löytyi lasia. Vanhus oli jo ehtinyt syödä ruokaa, kun hän huomasi, että suussa oli lasin palanen.

”Asiakas kertoi tästä hoitajalle ja jälkiruokaa ei ehditty tarjoilla kenellekään muulle”, kertoo Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen järjestämisen tuen johtaja Nina Linja.

Linja ei halua tarkentaa, missä hoitokodissa vahinko sattui.

Linjan mukaan lasi oli päätynyt jälkiruokaan rikkoutuneesta lasi-astiasta.

”Kyseessä oli inhimillinen virhe. Astia oli hajonnut ja siruja oli päätynyt ruokaan.”

Samaisella viikolla sattui toinen tapaus, jossa vanhuksen ruoasta löytyi muovikuulia. Muovikuulia käytetään tehostamaan astioiden pesua.

”Joskus kuulat saattavat jäädä astioiden reunojen alle, ja siksi kaikille ruokapalvelussa toimiville on annettu ohjeet kopistella astiat ennen käyttöönottoa tarkasti. Nyt näin ei ilmeisesti oltu tehty”, sanoo Linja.

Asia nousi esille Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen tiistaisessa kokouksessa. Aluehallituksen lähettämän tiedotteen mukaan kokouksessa eniten keskustelua nostatti hyvinvointialueen ostopalveluna hankkiman ateriapalvelun laatuongelmat.

”Ilkivallan mahdollisuuttakaan ei tässä vaiheessa suljeta pois”, sanottiin tiedotteessa.

Linjan mukaan ilkivallasta ei tämän hetken tietojen mukaan kuitenkaan ollut kyse.

”Nämä ovat kauheita tapahtumia, mutta nämä on selvitetty. Me ja Attendo teemme kaikkemme, ettei tällaista enää tapahdu.”

Attendo aloitti tapausten johdosta tehostetun laadunvalvonnan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat