Syyte: Poliisi kaasutti poikaa ja löi nyrkillä vatsaan – käräjä­oikeus antaa tänään tuomion

Entistä poliisia syytetään pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Mies on kiistänyt syytteet.

Poliisimiestä vastaan nostettujen syytteiden käsittely aloitettiin maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion jutussa, jossa syyttäjä vaatii Helsingin poliisilaitoksen entiselle poliisille sakkoja tai vankeutta liiallisesta voimankäytöstä kiinniottotilanteessa.

Syyttäjän mukaan poliisimies käytti kaasusumutetta maassa maanneeseen ja raudoitettuun 16-vuotiaaseen poikaan uutenavuotena 2021. Syytteen mukaan mies myös löi poikaa keskivartaloon, kun kaksi muuta poliisia oli nostanut nuoren seisomaan.

Helsingin poliisi on aiemmin kertonut, että epäilty pahoinpitely tapahtui kiinniottotilanteessa sen jälkeen, kun partio oli puuttunut nuorten ilotulitteiden ampumiseen Helsingin keskustassa. Syytetyn kollegat kertoivat tämän käytöksestä esihenkilöilleen. Tapahtuneen jälkeen epäilty pidätettiin virasta ja hän irtisanoutui maaliskuussa 2022.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa mies kertoo, että nuori oli aggressiivinen eikä rauhoittunut kehotuksista huolimatta. Mies kertoo tämän vuoksi päättäneensä, että 16-vuotiasta tulisi rauhoittaa kaasusumuttimella.

”Uhkailujen jatkuessa en nähnyt tässä tilanteessa muuta lievempää voimakeinoa riittävänä murtamaan vastarintaa. Sumute silmillä ei sinällään estä vastarintaa, mutta yleisen kokemuksen mukaan näkemiseen vaikuttaminen hillitsee vastarintaa ja rajoittaa aggressiivisen toiminnan kohdistamista toisiin ihmisiin”, mies kirjoittaa vastauksessaan.

Entinen poliisi kiistää lyöneensä poikaa sen jälkeen, kun tämä oli nostettu pystyasentoon. Miehen mukaan hän itse oli pyrkinyt saamaan nuoren pystyasentoon, jotta tälle voidaan tehdä turvatarkastus.

”Valvontakameran tallenteessa kyseinen tapahtuma näyttää joidenkin mielestä lyönniltä”, mies sanoo vastauksessaan.

Niin ikään mies kiistää syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen. Miehen mukaan poliisipartion muiden jäsenten ”kykenemättömyys tai haluttomuus” osallistua toimintaan johti siihen, että mies joutui tekemään kiinnioton yksin.

”Tämän vuoksi kiinniotto oli paljon työläämpää ja aiheutti sekä itselleni että (nuorelle) erinäisiä pieniä fyysisiä vammoja”, mies kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat