Poliisi kaasutti rauhallista teinipoikaa uutenavuotena Helsingissä – Tuomittiin pahoinpitelystä

Helsinkiläinen poliisi löi 16-vuotiasta poikaa kiinnioton yhteydessä. Poliisi sai tuomion pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisiauto.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1978 syntyneen miehen rikoksista, jotka tämä teki toimiessaan poliisina.

Rikokset tapahtuivat uudenvuodenaattona 2021.

Uhri oli ampunut Senaatintorille ilotulitteita, jossa oli tapahtumahetkellä noin 20 henkeä. Tori kuului alueeseen, jolla oli pelastuslaitoksen määräämä ilotulitekielto.

Tilanteen todistanut poliisipartio oli puuttumassa nuorten toimintaan, kun nuoret lähtivät karkuun. Poliisipartio tavoitti nuoret nopeasti.

Videokameratallenteelta näkyi, kuinka uhri oli kävellyt rauhallisesti kohti ovisyvennystä kun poliisimies sai kollegansa kanssa uhrin kiinni.

Poliisimies vei uhrin maahan, vaikka tämä ei tehnyt vastarintaa. Tämän jälkeen poliisi oli kaasuttanut uhria kolmesti uhrin ollessa käsiraudoissa.

Sen jälkeen poliisimiehen kaksi kollegaa nostivat uhrin ylös maasta ja poliisimies löi uhria voimakkaasti nyrkillä vatsaan.

Poliisi kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hän sanoi vain tarranneensa poikaa takin liepeeseen. Poliisin mukaan poika oli rimpuillut eikä poliisi voinut tietää, olisiko pojalla mukanaan esimerkiksi puukko.

Käräjäoikeuden mukaan näytön perusteella poika ei tehnyt missään vaiheessa vastarintaa poliiseja kohtaan. Poika myönsi soittaneensa suutaan, mutta käräjäoikeuden mukaan poliisin on siedettävä kovaakin suunsoittamista ilman voimakeinoihin turvautumista.

Poliisilla ei käräjäoikeuden mukaan ollut tilanteessa minkäänlaista tarvetta ja oikeutusta kohdistaa uhriin tällaista voimankäyttöä. Käytetyt keinot olivat vääriä ja täysin suhteettomia pojan käyttäytymiseen, oikeus toteaa.

Poliisi tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hänet määrättiin maksamaan uhrille 750 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä 750 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Vuonna 2005 syntyneen pojan osalta syytteet varomattomasta käsittelystä ja virkamiehen vastustamisesta hylättiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat