Sellisurman tekijät käyttivät harkittua ja julmaa väkivaltaa uhrin kiduttamiseen

Miehet kohdistavat uhriin väkivaltaa kahden päivän ajan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Perttu Oskari Pyynösen (vas) ja Abshir Diini Muyenin elinkautiseen vankeusrangaistukseen Vantaan vankilan matkasellissä tehdystä murhasta.

| Päivitetty

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi katsoi kaksi miestä elinkautiseen vankeusrangaistukseen Vantaan vankilan matkasellissä tehdystä murhasta.

Oikeuden mukaan Abshir Diini Muyen ja Perttu Oskari Pyynönen surmasivat 21-vuotiaan uhrin kaksi päivää kestäneen väkivallan jälkeen. Väkivalta oli oikeuden mukaan alistavaa ja nöyryyttävää. Tuomion mukaan molemmat tekijät kohdistivat uhriin runsaasti eri väkivaltaa ja molemmat myös raiskasivat uhrin törkeällä tavalla.

Teon motiivina oli virheellinen tieto, jonka mukaan uhri olisi syyllistynyt lapsen raiskaamiseen.

Tuomion mukaan Muye aloitti uhrin pahoinpitelyn surmaa edeltävänä päivänä ja raiskasi uhrin wc-harjalla. Väkivalta jatkui seuraavana aamuna. Pyynönen siirrettiin samaan selliin surmapäivänä, jolloin tekijät jatkoivat väkivallan käyttöä yhdessä.

Syyttäjän mukaan siirto tapahtui toisen syytetyn pyynnöstä.

Oikeuden mukaan pahoinpitely on raaistunut ja koventunut Pyynösen siirron jälkeen. Miehet ovat sellissä muun muassa lyöneet ja potkineet uhria, sekä pakottaneet hänet nielemään tupakoita ja juomaan virtsaa sekä pesuainetta. Myös Pyynönen raiskasi miehen wc-harjalla.

Miestä myös kidutettiin kaatamalla kiehuvan kuumaa vesisokeriliuosta tämän sukuelimille.

Veden kaataminen on aiheuttanut uhrille niin vakavat palovammat, että uhri oli oikeuden mukaan hengenvaarassa.

”Asianomistajan ihovaurioiden laajuus on jo ollut sitä luokkaa, että vaikka hän olisikin päässyt ihosiirrehoitoon, hän olisi silti voinut menehtyä palovammoista johtuviin tulehdustiloihin”, käräjäoikeuden tiedotteessa kerrotaan.

Toinen tuomituista oli sanellut uhrin kirjoittaman itsemurhakirjeen. Tämän jälkeen miehet surmasivat uhrin tukehduttamalla.

Käräjäoikeus oli määrännyt molemmat syytetyt aiemmin mielentilatutkimukseen. Niuvanniemen sairaalan laatimien lausuntojen mukaan molemmat syytetyistä olivat tekojen aikaan syyntakeisia, eli he ovat ymmärtäneet tekonsa ja sen seuraukset.

Oikeuden mukaan miehet ovat toimineet teossaan harkitusti ja suunnitelmallisesti. Syytetyt aiheuttivat uhrille pitkäkestoista ja voimakasta kärsimystä.

”Tekoa on pidettävä henkirikoksenakin raakana ja julmana”, oikeus toteaa.

Tuomion mukaan uhri on ollut puolustuskyvytön, eikä hän ole antanut teolle mitään syytä.

Uhri oli saapunut Vantaalle toisesta vankilasta, jossa hän istui kahden ja puolen vuoden tuomiota alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan vankilan henkilökunnan toiminnasta. Asiassa selvitetään sitä, miten sellin tapahtumat ovat jääneet henkilökunnalta huomaamatta. Poliisi epäilee työvuorossa olleita vartijoita virkarikoksista. Epäiltyjen määrä tulee tarkentumaan esitutkinnan edetessä.

Lue lisää: Vantaan sellikuolemaa tutkitaan nyt murhana: 21-vuotias uhri oli tuomittu alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Lue lisää: Vantaan sellikuoleman uhriin kohdistettiin julmaa ja raakaa väkivaltaa tuntien ajan

Lue lisää: Vankila­murhasta syytetty mies riehui oikeus­salissa teräaseelta näyttävän esineen kanssa – esine olikin muovia ja saatettu salakuljettaa saliin kengässä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat