Hidastunut asuntokauppa on nostanut Espoon Helsingin edelle, kun tarkastellaan asuntojen markkinointiaikoja.
Maaliskuussa asunnot kävivät Espoossa kaupaksi keskimäärin 69 päivässä, kun Helsingissä asuntoa sai kaupata keskimäärin 76 päivää. Perinteisesti asuntokauppa on käynyt sutjakkaammin pääkaupungissa.
Markkinointiaika tarkoittaa aikaa, jonka asunto on ollut esillä verkkopalvelussa. Joissain tapauksissa ilmoitus voidaan poistaa myös muista syistä kuin siksi, että asunto on saatu myytyä. Myös tällaiset asunnot ovat mukana luvuissa.
Uudiskohteet eivät olleet mukana HS:n analyysissä.
Helsingissä ja Espoossa ollaan yhä kaukana korona-ajan asuntobuumista, jolloin asunnot kävivät kaupaksi jopa alle 30:ssä päivässä.
Nordean ekonomisti Juho Kostiaisen mukaan omistusasuntojen kysyntä on pääkaupunkiseudulla matalalla tasolla, koska asuntojen ostoa on lykätty.
Asunnonostajat ovat halunneet seurata, miten asuntomarkkinatilanne kehittyy. Miten käy inflaation, nousevatko korot ja laskevatko asuntojen hinnat?
Kostainen sanoo, että asuntojen markkinointiajat heijastelevat aina alueen kysynnän ja tarjonnan suhdetta.
”Nyt pääkaupunkiseudulle valmistuu melko paljon uudistuotantoa. Kun kauppa ei käy, tarjonnan kasvu näkyy markkinointiajassa.”
Kostiainen arvioi, että Helsingissä asuntojen nykyisiä markkinointiaikoja selittää lisäksi ainakin osittain se, että pienten asuntojen myynti on hidastunut merkittävästi. Kun sijoittajat ovat kaikonneet markkinoilta, pienten asuntojen markkinointiajat ovat pidentyneet.
Kostiainen huomauttaa, että pieniä asuntoja on toki ympäri pääkaupunkiseutua, mutta ilmiö korostuu Helsingissä.
”Espoossa asuntokauppa saattaa painottua sijoitusasuntoja enemmän oman asunnon vaihtoon.”
Maaliskuun suurin yllättäjä on Matinkylä. Siellä asunnot liikkuivat 42 päivässä eli nopeammin kuin yhdelläkään toisella alueella pääkaupunkiseudulla.
Vertailuun otettiin mukaan vain postinumeroalueet, joilla myytiin vähintään kymmenen asuntoa.
Kostiaisen mukaan esimerkiksi metroradan varsi voi vahvistaa asuntojen kysyntää Espoossa.
”Siellä on hyvien yhteyksien päässä asuntoja, jotka kiinnostavat ihmisiä.”
Kuukausikohtainen vaihtelu voi olla isoa, joten liian isoja johtopäätöksiä yksittäisen kuukauden menestyksestä ei voi vetää.
Esimerkiksi helmikuussa Punavuori-Eira-Hernesaaren postinumeroalueella keskiarvo oli 45 päivää, maaliskuussa 81 päivää. Yksittäisen, todella pitkään myynnissä olleen asunnon saaminen viimein kaupaksi saattaa nostaa alueen keskiarvoa paljon.
Kostiainen arvioi, että pääkaupunkiseudun asuntojen kysyntä saattaa lähteä virkoamaan pian. Hän odottaa asuntojen hintojen laskun päättyvän kuluvan vuosineljänneksen aikana.
”Korkojen nopea nousu on takanapäin, vaikka korot saattavat vielä hieman nousta. Inflaatio on hidastunut.”
Tästä huolimatta Kostiainen muistuttaa, että niin kauan kuin markkinassa on ylitarjontaa, asuntojen markkinointi- ja myyntiajat ovat todennäköisesti pidempiä.
”Kestää jonkin aikaa, että ylitarjonta sulaa pois. Nyt rakentaminen on kuitenkin vähentymässä.”
Tarjonnan supistuminen näkyy markkinassa kuitenkin viiveellä. Kostiainen arvioi, että markkinointiajat saattavat lähteä laskemaan ensi vuonna.
”Moni asia voi kuitenkin vielä muuttua.”
Lue lisää: ”Ei tuollaisessa kopissa olisi voinut elää” – Asukkaat moittivat uusien asuntojen pohjia
Lue lisää: Itä-Helsingin lähiöiden asuntokaupassa yllätys: Perheasuntojen hinnat nousivat
Lue lisää: Uusien asuntojen epäkäytännölliset pohjaratkaisut saavat satikutia tutkijalta
Oikaisu 25.4. klo 15.39: Punavuori-Eira-Hernesaaren postinumeroalueella markkinointiaikojen keskiarvo oli helmikuussa 45 päivää ja maaliskuussa 81 päivää, ei maaliskuussa 45 päivää ja huhtikuussa 81 päivää kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.