Manta sai lakkinsa, opiskelijat tanssivat vaahdossa – HS seurasi vapun­viettoa

Manta lakitettiin Helsingin Kauppatorilla vappuaattona iltakuudelta.

| Päivitetty

Helsinkiläiset jättivät tänään vappuaattona hyvästit Havis Amandalle eli tutummin Mantalle Helsingin Kauppatorilla.

Mantan lakitus on yksi Helsingin suurimmista maksuttomista yleisötapahtumista ja pitkäikäisimmistä vappuperinteistä. Aiempina vuosina lakitustapahtumaan on osallistunut kymmeniätuhansia ihmisiä.

Lakitus alkoi vappuaattona neljältä musiikkiesityksillä ja patsaan pesulla.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan opiskelijat pesivät Mantan eli Havis Amandan patsaan ennen lakitusta Helsingissä sunnuntaina.

Opiskelijat juhlivat vaahdossa lakituksen jälkeen sunnuntaina illalla.

Ikoninen Manta on kuulunut vapun ohella monien riehakkaiden juhlien iloihin vuosikymmenet, ja veistos on kärsinyt kiipeilystä. Vapun jälkeen hauras ja haavoittunut teos siirretään kunnostettavaksi.

Kaupunkilaisten rakastaman veistoksen loi kuvanveistäjä Ville Vallgren. Ensi kerran Manta lakitettiin tiettävästi jo vuonna 1909 eli vain vuosi sen jälkeen, kun teos oli julkistettu Helsingissä. Virallisen luvan lakitus sai poliisilta tosin vasta vuonna 1951.

Aiemmin Manta lakitettiin keskiyöllä. Nykyiseen iltakuuteen lakituksen ajankohta siirtyi 1970-luvulla.

Mantan lakittavat vuorovuosina pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat. Tänä vuonna lakituksesta vastasi Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) ja teemana on yhteisöllisyys.

”Vappu yhdistää ihmisiä eri ikäluokista, eri aloilta ja eri taustoista” sanoo AYY:n hallituksen puheenjohtaja Ida Parkkinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa yhteisöllisyydellä ylioppilaskunta haluaa samalla muistuttaa korona-ajan jättämistä jäljistä opiskelijoiden mielenterveyteen.

AYY:n hallituksen lisäksi Mantaa oli lakittamassa muun muassa Aalto-yliopiston opiskelijoiden joukosta avoimella haulla rekrytoitu poikkitieteellinen Team Manta -ryhmä.

Aluksi oli epävarmaa, onnistuuko lakitus tänä vuonna ylipäätään.

Team Mantan puheenjohtaja Topias Turppa kertoo käyneensä asiasta keskusteluja muun muassa Helsingin apulaispormestarin Paavo Arhinmäen ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Fatim Diarran kanssa. Lopulta Manta päätettiin siirtää konservoitavaksi vasta vapun jälkeen.

Seuraavan vapun lakitus on kuitenkin edelleen auki.

Helsingin kaupungin mukaan suihkulähdekokonaisuuden ja sen ympäristön peruskorjaus aukiolla voivat nimittäin jatkua elokuuhun 2024 asti.

Helsinki on jälleen tänä vappuna täynnä erilaisia tapahtumia. Vappuaattona esimerkiksi Hartolanpuistossa järjestetään perinteiset Vallilan vapputanssit kello 16.30 alkaen. Vierailevana solistina on iskelmälegenda Eino Grön.

Ylioppilaskunnan laulajien perinteinen vappupäivän tervehdys alkaa Ullanlinnanmäellä maanantaina aamuyhdeksältä. Myös Helsingin työväen vappumarssi ja torijuhla ovat vappupäivänä.

Vappukulkue lähtee liikkeelle Hakaniemen torilta yhdeltätoista aamupäivällä. Kulkue suuntaa kohti Kansalaistoria, jossa esiintyy muun muassa Kengurumeininki ja Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin.

Lisää tapahtumia löytyy HS:n menokoneesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat