Ravintolat vaativat Foodoralta ja Woltilta selvitystä pimeistä ruoka­läheteistä

Ravintoloissa tiedot ruokakuljetusten ongelmista otettiin vakavasti.

Ruokalähettejä liikenteessä Helsingin keskustassa.

| Päivitetty

Ruokalähettejä käyttävissä ravintola-alan yrityksissä suhtaudutaan vakavasti sunnuntaina julki tulleisiin tietoihin, jotka liittyvät ruokakuljetusten epäkohtiin ja lähettien hyväksikäyttöön.

HS kertoi laajassa artikkelissaan, että osa teknologiayritys Foodoran ja Woltin palveluksessa olevista läheteistä vuokraa omaa lähettitiliään eli käytännössä lähettioikeuttaan haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Sellaisia ovat esimerkiksi paperittomat, joilla ei ole työskentelyoikeutta Suomessa.

Lähettien tilien vuokraaminen ei kuitenkaan sinänsä ole kiellettyä.

Ravintoloiden edustajien mukaan yksittäisillä ravintoloilla ei ole mahdollisuuksia tietää lähettien taustoja tai sitä, millaisilla sopimuksilla he työskentelevät.

”Toimituksen nouto tapahtuu samalla tavalla riippumatta siitä, onko kyseessä lähettitilin omistaja vai sijainen”, sanoo Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

”Kontrollipiste täytyy saada lähetin ja yritysten väliin.”

Noho kuuluu Suomen suurimpiin ravintolayhtiöihin. Sen ravintoloista Woltia käyttävät muun muassa Friends & Brgrs, Hanko Sushi ja Hook.

Vikström sanoo keskustelleensa lähettiongelmista Woltin johdon kanssa viikonloppuna ja sopineensa jatkokeskusteluja toimenpiteistä. Keskustelujen perusteella hän sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että Wolt suhtautuu asiaan riittävällä vakavuudella.

Wolt tiedotti blogissaan sunnuntaina, että se on tehnyt läheteille noin viisisataa pistokoetta. Sen lisäksi yhtiö kertoo jatkavansa teknistä tuotekehitystä tilien luvattoman jakamisen vähentämiseksi. Wolt esimerkiksi aikoo kokeilla kasvojentunnistusta lähettien tilille kirjautumisen yhteydessä. Kaikkiaan Suomessa toimii tuhansia lähettejä.

Vikström sanoo pitävänsä tärkeänä sitä, että alustatalouden lieveilmiöistä käydään yhteiskunnallista keskustelua ja että ongelmiin puututaan.

”On itsestään selvää, että emme hyväksy minkäänlaista rikollista tai epäeettistä toimintaa.”

Hän näkee, että osan vastuusta kantavat myös lähettejä käyttävät yritykset.

”Meillä on vastuu siitä, mistä ostamme raaka-aineita ja miten ne toimitetaan loppuasiakkaillemme. Sen takia käymme Woltin kanssa vuoropuhelua tiiviisti. Emme voi tätä asiaa sivuuttaa, vaan meidän täytyy olla mukana varmistamassa, että asiat menevät meidän arvojemme mukaisesti.”

Pikaruokaketju McDonald’sin Suomen-toimitusjohtaja Olli Johansson sanoo, ettei hyväksy kuljettajiin kohdistuvaa laitonta toimintaa.

”Meille on ensiarvoisen tärkeää, että omilla työntekijöillämme on hyvät työolosuhteet ja heitä kohdellaan hyvin. Mutta samoin toki haluamme, että yhteistyökumppaneillamme asiat ovat kunnossa, oli sitten kyse heidän työntekijöistään tai sopimuskuljettajistaan.”

Myös McDonald’s aikoo Johanssonin mukaan käydä vuoropuhelua Foodoran ja Woltin kanssa asiasta.

Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti kommentoi asiaa HS:lle lyhyesti sähköpostitse.

”Kuulemme nyt asiasta ensimmäistä kertaa. Emme ole saaneet tällaisesta toiminnasta havaintoja ravintoloistamme ja meille on täysin selvää, että emme hyväksy yhteistyökumppaneittemme taholta mitään laitonta toimintaa. Pyydämme kotiinkuljetusyhteistyökumppaniltamme selvitystä asiasta.”

Hesburger käyttää kuljetuksissaan Foodoraa.

McDonald’s on Suomen suurin pikaruokaketju myynnillä mitattuna. Hesburgerilla on kuitenkin enemmän ravintoloita.

Viime vuosina toimintaansa laajentaneen pizzaketju Via Tribunalin ravintolatoimenjohtaja Kimmo Hämäläinen sanoo, ettei niin ikään ole tietoinen lähettien pimeistä kuljetuksista.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen, että osa lähettipalveluiden työntekijöistä alivuokraa lähettioikeuksiaan eteenpäin paperittomille henkilöille, joten en voi ottaa siihen kantaa.”

Hämäläisen mukaan yrityksen tietoon ei ole tullut laittomia kuljetuksia eikä kukaan ole ollut suoraan yhteydessä ravintoloihin lähettien hämäräbisneksistä.

”Toki, jos tällaista tapahtuu ja yhteistyökumppanimme ei siihen puuttuisi, joutuisimme miettimään uudelleen asioita. Uskon kuitenkin vahvasti, että Wolt puuttuu kaikkiin epäkohtiin, jos sellaisia ilmenee.”

Hämäläinen korostaa, että yrityksen lähettipalvelukumppanina toimii Wolt, eivät yksittäiset lähetit. Hän sanoo yleisellä tasolla olleensa tyytyväinen lähetteihin ja yhteistyöhön Woltin kanssa.

”Toki pyrimme luottamaan siihen, että sopimukset ovat sellaisia, että työnteko tai yrittäjyys kannattaa ja että myös Wolt toimii rehellisesti markkinoilla.”

Woltin kanssa yhteistyötä tekee myös kauppajätti Kesko. Ruuan verkkokaupasta vastaava johtaja Antti Rajala Keskosta sanoo, että on nyt tärkeää lähteä ripeästi korjaamaan kuljetustoimintaa, jotta väärinkäytökset eivät olisi enää mahdollisia.

”Meillä on omat vastuullisuusperiaatteemme ja eettiset koodistomme. Tällaisiin väärinkäytöksiin viittaava toiminta on räikeästi ristiriidassa niiden kanssa.”

Foodora ja Wolt sallivat lähettien tilien vuokraamisen, eivätkä ne puutu siihen, paljonko alivuokralainen maksaa lähettityössä tienaamastaan palkkiosta tilin haltijalle.

Toisin kuin Wolt, Foodora ei vaadi tilin haltijaa ilmoittamaan, jos lähetti vuokraa tilinsä toiselle henkilölle. Tilejä vuokrataan myös pimeästi, ja osa kuljetuksia tekevistä läheteistä ajaa olemattomilla palkkioilla.

HS:n tietojen mukaan poliisi on tutkinut viime vuosina useita ruokalähettien hyväksikäyttöön liittyviä rikosepäilyjä. Alan epäkohdat ovat tuttuja myös Rikosuhripäivystykselle ja Verohallinnolle.

Pahimmassa tapauksessa lähetit ovat olleet ihmiskaupan uhreja. Epäiltynä ovat olleet yksityishenkilöt, joiden hyväksi lähetit ovat ajaneet kuljetuksia.

Alustatalousyritykset ovat linjanneet, että niille töitä tekevät lähetit ovat itsenäisiä yrittäjiä. Tämä tarkoittaa, etteivät Foodora ja Wolt vastaa esimerkiksi lähettien veroista, sairauslomista eivätkä eläkemaksuista.

Lähetit pyrkivät nyt parantamaan asemaansa taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti järjestäytymällä. Palvelualojen ammattiliitto Pam tiedotti perjantaina, että se on hyväksynyt lähettien perustaman yhdistyksen ammattiosastokseen.

Oikaisu 23.4. klo 12:59: Suomen suurin pikaruokaketju on McDonald’s, ei Hesburger, toisin kuin uutisessa aiemmin kerrottiin. Täsmennetty, että McDonald’s on Suomen suurin pikaruokaketju myynnillä mitattuna. Hesburgerilla on kuitenkin enemmän ravintoloita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat