Suuret kaupungit vaativat hallitukselta ratkaisua päiväkotien ”kriittiseen tilanteeseen”

Kuusi suurinta kaupunkia laskee, että ne tarvitsevat vuosikymmenen loppuun mennessä yhteensä 9000 opettajaa ja sosionomia päiväkoteihin.

Lapsia helsinkiläisen päiväkodin pihalla 2020.

Kuusi Suomen suurinta kaupunkia vaatii yhdessä, että tulevan Suomen hallituksen on tehtävä selkeä suunnitelma päiväkotien henkilöstöpulan ratkaisemiseksi.

Varhaiskasvatusjohtajat haluaisivat reilusti lisää koulutuspaikkoja. Lisäksi he jatkaisivat uuden varhaiskasvatuslain siirtymäaikaa.

Nykyisin pääkaupunkiseudulta sekä Oulusta, Tampereelta ja Turusta puuttuu yhteensä 2 600 varhaiskasvatuksen opettajaa ja sosionomia.

Kaupungit laskevat, että vuoteen 2030 mennessä tarvittaisiin yhteensä 9 000 uutta korkeakoulutettua varhaiskasvatuksen ammattilaista. Tuolloin pitäisi siis siirtyä uuteen henkilöstörakenteeseen, jonka mukaan kahdella kolmasosalla päiväkodin henkilökunnasta pitää olla opettajan tai sosionomin kelpoisuus ja puolella tästä joukosta opettajan.

”Tilanne on jo nyt pätevän henkilöstön saatavuuden osalta kriittinen ja tulee vain vaikeutumaan”, arvioi Vantaan varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä tiedotteessa.

”Lapsilla ei ole aikaa odottaa. Myös henkilökunnan jaksaminen on venytetty äärimmilleen. Ilman mittavia toimenpiteitä henkilöstöpulan ratkaisemiseksi kaupungit eivät pysty tarjoamaan varhaiskasvatusta kaikille ja laatutaso kärsii”, sanoo puolestaan Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi.

”Kaupunkien niukkenevilla resursseilla on tehty ja tehdään kaikki mahdollinen tilanteen parantamiseksi. Kelpoista henkilökuntaa ei yksinkertaisesti vain ole saatavilla”, arvelee Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

Varhaiskasvatusjohtajat katsovat, että henkilöstöpula on saatu aikaan puolittamalla opettajien koulutusmäärät samaan aikaan kun lasten määrä päiväkodeissa on kaksinkertaistunut 90-luvulta alkaen.

Myös päiväkodin johtajan kelpoisuusvaatimukset muuttuvat 2030. Tuolloin aloittavan päiväkodinjohtajan pitää olla kasvatustieteen maisteri.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa maistereita on kymmenesosa johtajista nykyisin. Siksi varhaiskasvatusjohtajat vaativat, että myös sosionomien pääsy johtajaksi pitää säilyttää hyväksymällä myös ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

Lue lisää: ”Sinetöi päätökseni vaihtaa alaa” – Pienet palkan­korotukset pöyristyttävät varhais­kasvatuksessa

Lue lisää: Yhtäkkiä kukaan ei tunnu tietävän, miksi pienituloisia ei palkittukaan Helsingissä

Lue lisää: Päiväkotien ahdinko Helsingin seudulla on syvempi kuin luvuista näkyy

Lue lisää: Helsingin päiväkodit vajosivat yhä syvempään kriisiin: ”Ei ole tarjota muuta kuin tilat”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat