Helsingin kantakaupungin eteläosassa on jo alettu jakaa virheellisesti pysäköidyistä yhteiskäyttöisistä sähköpotkulaudoista lähisiirtomaksuja, kertoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.
Lähisiirtomaksu on 55 euroa ja varastosiirtomaksu 60 euroa. Sen maksaa operaattori eli sähköpotkulautoja vuokraava yritys.
Kossila kertoo, että välittömään siirtoon päädytään, kun pysäköity sähköpotkulauta aiheuttaa huomattavaa haittaa tienkäytölle tai muulle liikenteelle. Sähköpotkulaudan siirtää pysäköinninvalvonta.
Jos potkulaudan pysäköinti ei aiheuta huomattavaa haittaa, kaupungin pysäköinnintarkastajat ilmoittavat operaattorien siirtotiimille väärin pysäköidystä potkulaudasta. Sähköpotkulautoja vuokraavien yritysten tiimi käy sitten siirtämässä potkulaudan.
Ensisijaisesti siirrot tulevat olemaan lähisiirtoja. Varastosiirtoihin turvaudutaan, jos sähköpotkulaudoille ei löydy muuta siirtopaikkaa.
Siirtomaksujen määrääminen perustuu siihen, että kaupunki on ottanut eteläisen kantakaupungin alueella käyttöön niin sanottujen mikroliikkumispalveluiden pysäköintirajoitukset.
Rajoitusalueeksi päätettiin Helsingin niemen alue, joka rajautuu lännessä Lauttasaaren siltaan, idässä Hakaniemen siltaan sekä Pitkäänsiltaan ja pohjoisen suunnassa Hesperianpuistoon.
Rajoitusalueella sähköpotkulaudat saa pysäköidä vain niille tarkoitettuihin paikkoihin.
Kossila kertoo, että pysäköintipaikoille on jo pystytetty niistä kertovia liikennemerkkejä, mutta pysäköintialueen maalaukset ovat vielä kesken. Työt on tarkoitus saada valmiiksi toukokuussa.
Sähköpotkulaudan virheellisestä pysäköinnistä ei jaeta pysäköintivirhemaksuja vaan siirtomaksuja.
”Virhemaksujen perintä olisi hankalaa”, Kossila sanoo.
Pysäköintivirhemaksusta on vastuussa kuljettaja. Omistaja tai haltija on vastuussa myös, mutta vapautuu vastuusta, jos pystyy osoittamaan, ettei todennäköisesti ole syyllinen pysäköintivirheeseen, Kossila selostaa.
Kossilan mukaan virhemaksun kohdistaminen on hankalaa esimerkiksi siksi, että pysäköityjä sähköpotkulautoja siirtelevät muutkin kuin käyttäjä ja omistaja.
Kossila sanoo, että pysäköintivirhemaksujen antaminen veisi todennäköisesti enemmän resursseja kuin mitä niistä olisi hyötyä.
”Siirto on tehokkaampaa.”
Sähköpotkulaudoille ja polkupyörille tulee eteläiseen kantakaupunkiin noin 250 pysäköintialuetta, joista kussakin olisi tilaa 10–20 sähköpotkulaudalle.
Kossila kertoo, että järjestelmää kehittäessään kaupunki on tehnyt yhteistyötä sähköpotkulautoja vuokraavien yritysten kanssa.
Viime vuonna sähköpotkulautojen määrä Helsingissä lähes kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Niitä oli enimmillään viime kesänä Helsingin kaduilla yli 18 000.