Helsinki pilkkoo mielenterveys- ja päihdepalvelunsa kahtia

Esimerkiksi nuorisoasema on tarkoitus jakaa kahdeksi yksiköksi.

Helsingin nuorisoaseman tiloja on tässä talossa Siltasaarenkadulla.

Helsinki aikoo jakaa päihde- ja mielenterveyspalvelunsa hallinnollisesti kahteen eri yksikköön.

Asia on sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan käsittelyssä. Toteutuessaan uudistus astuisi voimaan syyskuussa.

Kyseessä on siinä mielessä täydellinen suunnanmuutos, että päihde- ja mielenterveyspalveluja on pyritty kymmenkunta vuotta määrätietoisesti yhdistämään samaksi kokonaisuudeksi. Samaan yksikköön kuuluu Helsingissä myös asumisen tuen palveluita sekä sosiaali- ja kriisipäivystys.

Nyt yksi iso kokonaisuus halutaan siis pilkkoa kahtia. Muutoksen ei kuitenkaan ole tarkoitus vaikuttaa siihen, miten ja keneltä ammattilaiselta helsinkiläiset saavat palveluja.

Hallinnollista jakoa toisaalta psykiatriaan ja toisaalta asumis-, kriisi- ja päihdepalveluihin perustellaan poliitikoille sillä, että nykyinen palvelukokonaisuus on niin laaja, että sitä on vaikea johtaa.

Uudessa mallissa nykyinen psykiatrian ja päihdepalvelujen johtaja alkaa johtaa uutta asumis-, kriisi- ja päihdepalvelujen kokonaisuutta. Psykiatriaa johtamaan tulee johtajapsykiatri. Henkilöstön on tarkoitus jatkaa nykyisissä tehtävissään, hallinnollinen muutos ei tarkoita esimerkiksi irtisanomisia.

Nuorisoasema on tarkoitus jakaa päihdenuorisoasemaksi ja mielenterveysnuorisoasemaksi. Lasten erityisvastaanotto Leppis siirretään terveysasemien alta osaksi uutta psykiatrian kokonaisuutta.

Helsingin voimassa olevassa kaupunkistrategiassa on useita kunnianhimoisia tavoitteita liittyen tähän kokonaisuuteen.

Helsinki on esimerkiksi luvannut lopettaa asunnottomuuden vuoteen 2025 mennessä, helpottaa huumeriippuvuudesta kärsivien pääsyä hoitoon ja tarjota nykyistä kattavammin lyhytterapiaa ja matalan kynnyksen keskusteluapua mielenterveysongelmiin.

Lue lisää: Helsinkiläisnuoria auttavalle Nuorisoasemalle pääsyä vaikeutettiin

Lue lisää: Helsinki avaa kolmannen helposti apua tarjoavan mielenterveyspisteen Haagaan

Lue lisää: Joskus koditon Markus kävelee koko yön, kerran häneltä vietiin hätäsuojassa kengät jalasta – Onko asunnottomuuden loppu mahdollinen?

Lue lisää: Haluan tämän loppuvan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat