Päiväkodissa löytyi syyhyä Espoossa –  Lääkekuuri määrättiin varmuudeksi kaikille

Espoossa ei ole menossa laajempaa syyhyepidemiaa, rauhoittaa ylilääkäri.

Syyhyn hoitamiseen tarkoitettuja lääkkeitä.

Espoolaisessa päiväkotiryhmässä havaittiin viime viikolla syyhytartunta, ja kaikki ryhmän lapset kehotettiin hoitamaan viikonloppuna.

Lääkitys maksaa lähes 40 euroa. Jos lapsi oireilee, esimerkiksi nelihenkinen perhe maksaa toisin sanoen hoidosta 160 euroa kerralta. Hoito pitää toistaa tartunnan saaneella, jos oireet jatkuvat.

Espoolaisäiti otti HS:ään yhteyttä, koska hän alkoi miettiä pienituloisten perheiden asemaa. Hänelle itselleen apteekkikäynti ei ollut ongelma, mutta monelle lääke on kohtuuttoman kallis.

Vanhempi pohti siksi, että lapsi voi pienituloisella jäädä hoitamatta ja tartunta jatkaa leviämistään.

TartuntaTautien torjunnasta vastaava ylilääkäri Topi Turunen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta kertoo, että Espoossa ei ole tällä hetkellä tiedossa syyhyepidemiaa.

Yhdessä päiväkodissa on havaittu kolme tartuntaa hiljattain. Kevättalven aikana muista päiväkodeista on tiedossa joitain yksittäisiä tartuntoja, mutta määrä ei ole suuri verrattuna menneisyyteen tai muuhun maahan.

Koko Suomessa tartuntojen määrän kerrottiin viime vuonna olevan kasvussa.

Tiedot syyhytartuntojen määrästä ovat tosin aina epävarmoja. Osa ihmisistä epäilee itse syyhyä ja hakee itse apteekista lääkkeet hakeutumatta lääkäriin. Toiset hoitavat muuta ihotautia syyhynä, toisaalta osa syyhytartunnoista ei näin päädy lääkärien tietoon.

Syyhyllä tarkoitetaan kutiavaa ihottumaa. Syyhypunkin tekemät käytävät voivat myös näkyä iholla, mutta punkki on niin pieni, että tartunnan havaitseminen luotettavasti on vaikeaa.

Tästä syystä päiväkodissa olevien lasten kohdalla kannattaa aina mennä lääkäriin, jos epäillään tartuntaa.

Hyvä uutinen on, että tartunta edellyttää läheistä ihokontaktia. Syyhy voi siis levitä perheen kesken tai vaikka juuri lasten leikeissä päiväkodissa, muttei kovin helposti.

Jos päiväkodissa havaitaan yksi tartunta, saman ryhmän perheitä pyydetään tarkkailemaan lapsiaan. Jos tapauksia on enemmän kuin yksi, oireettomillekin lapsille suositellaan lääkehoitoa.

”On oikeasti ongelma, että syyhylääkkeet ovat melko kalliita”, Turunen sanoo. Useimmiten tosin vain altistuneen lapsen itsensä hoitaminen riittää. Koko perheen hoitamista suositellaan vain, jos lapsi oireilee eli 160 euron laskut perheelle sentään ovat harvinaisia.

Espoolaisäiti ihmetteli myös, miksi tartunnasta kerrotaan päiväkodissa vain yhden ryhmän vanhemmille. Eikö syyhy silloin pääse herkemmin leviämään koko päiväkodissa?

”On tärkeää, että merkittävässä tartuntariskissä olleet saavat tiedot. Tarpeettoman laajaa tiedottamista haluaan kuitenkin välttää”, Turunen sanoo.

Liian laajasti tiedottamalla ihmiset herkästi tulkitsisivat väärin minkä tahansa kutinan iholla syyhyksi ja sitten syyhyhoitojakin annettaisiin turhaan.

Lue lisää: Syyhypunkki leviää ennätys­vauhtia Suomessa tuntemattomasta syystä – Näistä merkeistä tunnistat syyhyn

Lue lisää: Perhe on käyttänyt tuhansia euroja syyhy­lääkkeisiin – "Tämä on ihan hirveätä"

Lue lisää: Tähän aikaan vuodesta monen iho alkaa kutista sietämättömästi – Kyseessä on yleinen vaiva, josta kärsivät sekä lapset että aikuiset

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat