Lapinlahden sairaala rapistuu entisestään: Osa sisäkatosta romahti

Uusia suunnitelmia esitellään päättäjille vuoden lopulla.

Lapinlahden sairaalan peruskorjaus on lykkääntynyt, koska sairaalan tulevasta käytöstä ei ole päätöksiä. Kaupunki on teettänyt vesikaton paikkauksia ja ulkoseinien kunnostusta.

| Päivitetty

Lapinlahden sairaala on jatkanut rapistumistaan sen jälkeen, kun edellinen ehdotus uudesta käyttötarkoituksesta hylättiin kolme vuotta sitten.

Vanha paikallinen putkivuoto päärakennuksessa on aiheuttanut vaurioita, joiden vuoksi ensimmäisen kerroksen kattorakenteita romahti alas helmikuun lopulla.

Tilapäällikkö Sari Hildénin mukaan kyse on paikallisesta vauriosta lähinnä yhdessä huoneessa.

Lapinlahden tulevaisuuden suunnitelmat tarkentuvat aikaisintaan ensi syksynä, kun uusi ehdotus valmistuu. Suojeltujen sairaalarakennusten kohtalo on ollut vuosikymmenien ajan avoinna, sillä kunnostamisesta ja käytöstä ei ole päästy yksimielisyyteen.

Kansalaisille tarkoitetun Kerro kantasi- kyselyn perusteella rintamalinjat ovat pysyneet ennallaan.

Huhtikuun alussa päättyneeseen kyselyyn tuli vastauksia yhteensä yli 600. Niistä valtaosassa paheksuttiin päärakennuksen yhteen siipeen soviteltua hostellia sekä kiinteistökehitysyhtiö Nrepin roolia.

Moni vastaaja halusi varata koko sairaalarakennuksen nykyisille mielenterveys- ja kulttuuritoimijoille siten, ettei nykyinen vuokrataso nousisi peruskorjausten jälkeenkään.

Kaupunki on valmistellut uutta konseptia edellisen ideakilpailun ainoan valmistuneen ehdotuksen tekijän eli Nrepin kanssa.

Nrepin ehdotus hylättiin kaupunkiympäristölautakunnassa vuonna 2020. Tuolloin ehdotuksessa oli Länsiväylän varteen soviteltu hotellia, joista uusissa luonnoksissa on luovuttu kokonaan.

Lapinlahden toimijat ja perustettava säätiö järjestävät keskiviikkona Tavastialla tukikonsertin Lapinlahden tulevaisuuden turvaamiseksi. Konsertin suojelijaksi on lupautunut ulkoministeri Pekka Haavisto.

Helsingin kaupunkiympäristö on järjestänyt alkuvuoden aikana kaksi kaikille avointa työpajaa, joissa on hahmoteltu uutta konseptia historialliselle suojelualueelle.

Erityisasiantuntija Mia Kajanin mukaan kolmas työpaja järjestetään ensi syksynä, kun käytössä on tuoreet tiedot kiinteistön korjaustarpeesta. Kuntokartoituksen ensimmäinen vaihe on valmistumassa kesäkuussa.

”Rakennus on niin vahvasti suojeltu, että nyt tutkimuksia tehdään hyvin hellävaraisesti. Tämä tarkoittaa, että voi tulla tarvetta lisäselvityksille.”

Kajanin mukaan kuntotutkimukset suoritetaan yhteistyössä Lapinlahden toimijoiden kanssa.

Vaihtoehtoista konseptia valmistelee Lapinlahden nykyisten toimijoiden perustama Lapinlahti-säätiö, jonka rahoituksen takuumieheksi on lupautunut ohjelmistoyritys Dream Broker ja sen toimitusjohtaja Mika Ahokas.

Säätiön perustamisasiakirjan ovat allekirjoittaneet Pro Lapinlahti, Mieli ry, Y-säätiö, Kakspy ry, Tilajakomo ja Dream Broker. Seuraavaksi Lapinlahti-säätiö rekisteröidään Patentti- ja rekisterihallituksessa.

Ahokas toivoo, että kaikille toimijoille, myös perustettavalle säätiölle, annetaan tasapuolinen keskusteluyhteys kaupungin kanssa sekä yhtäläinen mahdollisuus saada tietoa ja hioa suunnitelmiaan.

”Toivomme, että paras idea voittaa, ja sen tukena on uskottava rahoitussuunnitelma”, Ahokas sanoo.

HS:n haastattelussa viime helmikuussa Ahokas arvioi, että vanhan sairaalakiinteistön peruskorjaukseen voi mennä rahaa 40–45 miljoonaa euroa. Summa perustuu rakennusalan ammattilaisten arvioon historiallisen rakennuksen korjaustarpeesta.

Peruskorjauksen rahoituksen lisäksi sairaala-alueelle pitäisi laatia sellainen konsepti, jolla toimintaa voidaan pitää yllä ja kehittää.

Vuonna 1841 valmistunut arkkitehti C. L. Engelin suunnittelema sairaala, ja sitä ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

Lapinlahden sairaalan tulevaisuus on tulossa luottamushenkilöiden käsittelyyn eli kaupunkiympäristölautakuntaan aikaisintaan loppuvuodesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat