Helsingin pormestarin väite budjetin valmistelusta ei näytä pitävän paikkaansa

Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen väitteen ja HS:n saamien asiakirjojen välillä on selkeä ristiriita. Pormestari sanoo edelleen puhuneensa totta.

Pormestari Vartiainen esittelee budjettiesitystä poliittisten ryhmien neuvottelujen jälkeen marraskuussa 2021.

Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen (kok) väite Helsingin talousarvion valmistelusta vuonna 2021 ei näytä pitävän paikkaansa. Pormestarin tuolloin antaman haastattelun ja nyt julkisuuteen tulleiden asiakirjojen välillä on selkeä ristiriita.

Kun Vartiaisen pormestarikauden ensimmäistä budjettia valmisteltiin syksyllä 2021, julkisuuteen ei ennen poliittisten ryhmien välisiä neuvotteluja annettu pormestarin budjettiesitystä. Tämä poikkesi aiempien Helsingin johtajien tavasta.

Muutos oli kavennus politiikan päätöksenteon avoimuuteen, joten HS teki budjettineuvotteluiden pohjana käytetyistä dokumenteista tietopyynnön. Vartiainen kieltäytyi luovuttamasta niitä.

Kun HS kysyi asiasta Vartiaiselta marraskuussa 2021, Vartiainen totesi, ettei luovutettavissa olevaa budjettineuvotteluiden pohjaesitystä ole edes olemassa. Tässä vaiheessa ryhmien väliset budjettineuvottelut oli jo käyty.

Vartiaisen vastaus HS:lle kuului sanatarkkaan seuraavasti:

”En ihan rehellisesti tiedä, mitä he teille luovuttaisivat. Ei ole mitään yhtä virkamiespohjaa vaan useita.”

HS:n keväällä 2023 saamien dokumenttien valossa vastaus on vähintäänkin kummallinen.

Helsingin hallinto-oikeus määräsi keväällä 2023 Helsingin kaupungin käsittelemään uudelleen HS:n tekemän budjettiesitystä koskevan tietopyynnön. Kaupungin alkuperäisen kannan mukaan kyseessä oli salattava asiakirja. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Vartiaisen johtaman kaupungin perustellut eivät kuitenkaan olleet lainmukaiset.

Hallinto-oikeuden päätöksen seurauksena Helsingin kaupunki luovutti HS:lle tietopyynnön kohteena olleen asiakirjakokonaisuuden.

Kuten hallinto-oikeuskin jo päätöksessään totesi, asiakirjakokonaisuus vastaa niin otsikoinniltaan kuin jaottelultaankin talousarviota. 360-sivuisessa viranhaltijoiden laatimassa dokumentissa listataan tarkasti Helsingin kaupungin menoja, tuloja, näkymiä ja suunnitelmia.

Suunnitelma on osin keskeneräinen, mutta muodoltaan hyvin vastaava edellisten kaupunkia johtaneiden henkilöiden budjettiesitysten kanssa.

Virkamiespohjaa erehdyttävän paljon muistuttavan dokumentin päiväykseksi on kirjattu 21.lokakuuta 2021. Puolitoista viikkoa dokumentin laatimisen jälkeen pormestari kertoi HS:lle, ettei selkeää luovutettavissa olevaa virkamiespohjaa ole olemassa.

HS kysyi asiasta Vartiaiselta. Pormestarin mukaan hän on puhunut totta syksyllä 2021.

Vartiaisen mukaan 360-sivuista asiakirjaa ei voi sanoa virkamiespohjaksi, koska se ei ollut ainoa neuvotteluissa käytetty taustamateriaali. Vartiaisen mielestä kyse on pohjan sijaan virkamiesten tekemästä luonnoksesta, joka oli vain yksi monista materiaaleista.

”Kerroin tosiasian, yksittäistä virkamiespohjaa neuvotteluille ei ollut olemassa. Se oli viranhaltijoiden tekemä keskeneräinen luonnos, jonka alle en olisi ikinä pannut nimeäni. ”

HS kysyi Vartiaiselta mitä olivat ne muut materiaalit, joihin hän puheissaan viittaa. Pormestari sanoo tarkoittaneensa esimerkiksi powerpoint-esitystä, joka lähetettiin poliittisille ryhmille.

Vartiainen sanoo viranhaltijoiden valmistelleen budjettiluonnosta vanhasta rutiinista aikaisempien toimintatapojen mukaisesti.

Hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää muistutti HS:n haastattelussa toissa viikolla, että on pormestarin virkavastuu valmistella kaupungille budjettiesitys.

Myös julkisuus on Mäenpään mukaan olennaista valmistelun lainmukaisuuden varmistamisessa. Vartiaisen ajattelu on Mäenpään mukaan ”hyvin ongelmallista kuntalain pohjalta”.

HS käsitteli Vartiaisen puheiden paikkansapitävyyttä myös viime viikolla. Vartiainen väitti toissa viikolla HS:lle, että Helsingin palkkaohjelman rahoista valtaosa menee pienituloisille.

HS:n selvityksen mukaan väite ei pitänyt paikkaansa. Huomattava summa palkkaohjelman korotuksista suunnattiin keski- ja hyvätuloisille. Suurimpia korotuksia saivat lääkärit, joiden keskipalkka on yli 6 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat