Tunnelma oli vappuaattona taivaassa.
Poliisin arvion mukaan 60 000–70 000 ihmistä oli kokoontunut Helsingin keskustaan Kauppatorin ja Esplanadin puiston tuntumaan seuraamaan historiallista hetkeä.
Helsinkiläisten rakastama Havis Amanda eli tutummin Manta sai nimittäin päähänsä valkolakin viimeistä kertaa ennen veistoksen siirtämistä kunnostettavaksi.
Samalla paikalla vuodesta 1908 seissyt neito on ollut mukana monessa, sadoissa juhlissa, rajuissakin. Se on jättänyt jälkensä hauraaseen taideteokseen.
Vielä on epäselvää, milloin kuvanveistäjä Ville Vallgrenin luoma Manta pääsee palaamaan takaisin paikalleen konservaattorien hoitopöydältä.
Helsingin kaupunki on arvioinut, että Mantan kunnostus ja suihkulähdeteoksen ympärillä olevan aukion korjaus voivat venyä jopa loppukesälle 2024. Jos näin käy, Mantaa ei ensi vappuna lakiteta.
Perinteinen harmaa, tuulinen, sateinen ja kylmä vappusää ei juhlintaa haitannut.
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lämpimin vappu Helsingin keskustassa oli vuonna 1998, jolloin elohopea kipusi 18,9 plusasteeseen vappuaattona ja 19,3 plusasteeseen vappupäivänä.
Kolein vappu oli vuonna 1852, jolloin yön ali lämpötila painui seitsemään miinusasteeseen.
Sateisin vappu oli puolestaan vuonna 1957. Silloin satoi vettä 19,3 milliä. Ja luntakin on vappuna nähty: vuonna 1941 Helsingissä oli 31 senttiä lunta.
Monilla näkyi mukanaan juhlajuomaa.
Perinteiset vappujuomat eli kuplivat ovat lisänneet suosiotaan huimasti viime vuosina, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.
Varsinkin italialaisia kuohuviinejä, erityisesti proseccoa, suomalaiset juovat entistä enemmän. Alko myi italialaisia kuohuviinejä 2,3 miljoonaa litraa viime vuonna ja toiseksi eniten espanjalaista cavaa, 1,7 miljoonaa litraa.
Aiemmin suomalaiset suosivat juuri cavaa. Prosecco ohitti cavan suosituimpana kuohuviininä vuonna 2021.
Vilkunan mukaan prosecco on kohtuullisen mutkaton, raikas ja hedelmäinen, harvemmin aivan rutikuiva, eli se sopii moneen makuun ja on hintatasoltaan kohtuullinen.
Myös samppanjaa suomalaiset nauttivat aiempaa enemmän. Samppanjan kulutus on yli viisinkertaistunut runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana. Samppanjaa myytiin Alkossa viime vuonna 447 000 litraa.
Mantan lakitti tänä vuonna Aalto-yliopiston ylioppilaskunta. Lakittajat hoitivat juhlallisuudet aiempien vuosien tapaan nosturista aidatulta alueelta, jotta veistos ei kärsisi vapun juhlinnasta.
Sisarukset Jussi Laine (vas.) ja Sonja Broman hassuttelivat Esplanadin puistossa. Laine oli ostanut neulotun Pikachu-naamarin matkalla sisarensa luo grillaamaan. ”Vappu on yhdessäoloa ja hauskanpitoa.”
Ystävykset Satu Törönen (vas), Merja Ripatti ja Marika Lähdemäki kohottivat maljan vapulle. Heille vappu merkitsee kesän odotusta, kavereiden tapaamisia ja iloa.
Mantan lakittajat odottelivat nosturin nytkähtämistä kohti korkeuksia.
Opiskelijat ilottelivat vaahtobileissä Mantan lakituksen jälkeen vappuaattona Helsingissä.
Vappu on monelle ilon juhla.
Pakistanista ja Intiasta kotoisin olevat vaihto-opiskelijat ottivat kaiken irti vapun villistä juhlista. Moazam Imran (vas.), Muhammad Rehan, Dawar Hussain ja Immanuel Williams kertoivat, että heidän kotimaassaan juhlitaan työväen päivää hieman eri juhlallisuuksin, kuten puheita auditoriossa pitämällä. ”Tylsää! Täällä juhlat ovat eläväiset, ja ensimmäistä kertaa näkee näin paljon ihmisiä ulkona”, Hussain sanoi kahden tunnin yöunien jälkeen.
Tulevat juristit Emma Vanninen (vas.) ja Mia-Maria Laukka aloittelivat vapun juhlintaa Esplanadin puistossa. Heidän vappuperinteisiinsä kuuluu kuokkiminen eri ainejärjestöjen juhlissa. Heidän mukaansa parhaat bileet ovat kuitenkin omassa leirissä. ”Oikeustieteen opiskelijat osaavat pitää hauskaa! He ovat heittäytyjiä ja persoonia”, ystävykset sanoivat.
Vapun juhlinta jättää jälkeensä suuren määrän roskaa.
Saksanopiskelijat olivat levittäneet piknikin Esplanadin puistoon. ”Vappu on minulle lukukauden päätös. Hommat on hoidettu ja voi ottaa rennosti, vaihtaa vapaalle”, kuvaili tunnelmia Valtteri Iivarinen. Seuraan kuuluivat muun muassa Lina Hämynen, Juuli Laaninen ja Agneta Trux.
Kemian tekniikkaa Aalto-yliopistossa opiskeleva Valtteri Siira myi opiskelijoiden Äpy-lehtiä Havis Amandalla. Hän oli hankkinut myytäväksi 50 lehteä, joista vielä 40 oli vappuaattona myymättä. Hän oli silti luottavainen, että saa lehdet myytyä. ”Moni haluaa ostaa lehden vasta vappupäivänä.”
Teologian ja uskonnon tutkimuksen opiskelijat Venla Moilanen (vas.), Helmi Sarpola, Emmi Elo ja Sanni Mäki-Rajala nauttivat juhlajuomaa Helsingin tuomiokirkon portailla. He kertovat, teologit saavat painaa valkolakin päähänsä ensimmäisten joukossa, sillä he lakittavat Mikael Agricolan patsaan iltapäivällä kolmelta. He nauttivat vappuna eri alan opiskelijoiden kohtaamisesta ja tietysti simasta ja munkeista.
Frida Karlsson (vas.) ja Felix Nyberg uhmasivat koleaa säätä ja uskaltautuivat kahvila Strindbergin terassille nautiskelemaan samppanjaa. Terassiperinne on oleellinen osa pariskunnan vappua. ”Vapusta alkaa kesän odotus, vaikka välillä onkin vähän talvinen sää.”
Äiti Katja Luostarinen ja tytär Miisa Luostarinen myivät vappupalloja Svenska Teaternin edustalla. Katja Luostarinen kertoi myyneensä palloja 15-vuotiaasta asti ja jälkipolven jatkavan perinnettä. Miisa Luostarinen aikoi käyttää vappupalloista saamansa rahat Kreetan-matkaan siskonsa kanssa. Myyjien mukaan palloista suosituimmat ovat kissat, yksisarviset ja Pikachut.
Viikinmäessä asuva Alasuutarin perhe oli vappupallo-ostoksilla Helsingin keskustassa. Ostoksilla olivat isä Aleksi Alasuutari, isän takana piilotteleva Sisu Alasuutari, kissapallon valinnut Parishay Alasuutari ja Viivi Aarnio. ”Se on kaikista söpöin”, perusteli Parishay Alasuutari pallovalintaansa.
Lue lisää: Manta sai lakkinsa, opiskelijat tanssivat vaahdossa – HS seurasi vapunviettoa
Lue lisää: Patsaita lakitetaan tänään perinteikkäästi ympäri Suomea
Lue lisää: Turvallisuus korostuu Mantan lakituksessa ja muissa vappuperinteissä
Lue lisää: Helsinkiläiset ansaitsevat aidon Havis Amandan kopion sijaan
Oikaisu 30.4. klo 21.30: Korjattu Emmi Elon nimi. Uutisessa luki aiemmin Emmi Salo.