Uusi luksushotelli Helsingin keskustassa avautunee syksyllä

Kaivopihan arvorakennukset saavat lisää suojelumerkintöjä, samalla siunataan Hansatalon jo tehty korotus usealla kerroksella.

Havainnekuva suunnitellun hotellin sisäänkäynnistä Uudessa ylioppilastalossa.

| Päivitetty

Helsingin poliitikot käsittelevät ensi viikolla asemakaavan muutosta yhdellä kaupungin keskeisimmistä paikoista eli Kaivopihan ympäristössä.

Kyseessä on pitkälti jo tehtyjen rakennustöiden hyväksyminen.

Kaavamuutos antaa luvan avata Kaivopihan kortteliin suuren hotellin. Sen sisäänkäynti tulee Uuteen ylioppilastaloon ja se yhdistyy nykyiseen Seurahuoneeseen ja näiden välissä olevaan Hansataloon, jota on korotettu kolmella kerroksella.

Hotellia varten on nimittäin myönnetty poikkeamislupa ja rakennustyöt ovat jatkuneet korttelissa jo useita vuosia ennen kaavamuutosta. Hotel Grand Hansan työmaalla juhlittiin harjannostajaisia lokakuussa, kun Hansataloon oli saatu lisää korkeutta ja rakennustyömaalla siirryttiin sisätöihin.

Hotellin on tarkoitus avautua syksyllä. Se kuuluu Hyatt-ketjuun, mutta korttelia rakennuttaa sen suuromistaja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva.

Nyt tehtävä päätös antaa siis luvan pyörittää paikalla myös hotellia.

Korttelissa sijaitsevat Vanha ylioppilastalo ja Uusi ylioppilastalo on jo ennestään suojeltu vahvasti. Kaavamuutoksessa ei niiden osalta poisteta mitään suojelumerkintöjä. Sen sijaan kaavaan lisätään merkintä, että niiden julkisivut, vesikatot sekä Uuden ylioppilastalon tornirakenne katsotaan erityisen arvokkaiksi.

Saman korttelin Kaivotalo (1950-luvulta) ja City-talo (1980-luvulta) suojellaan kevyemmällä suojelumerkinnällä kuin niitä vanhemmat rakennukset.

Hansatalo puolestaan on Uuden ylioppilastalon 1980-luvulla tehty laajennusosa. Sen korotus tosiaan saa nyt jälkikäteen hyväksynnän.

Hotellin pääsisäänkäynnin eteen tarvitaan paikka hotellin saattoliikenteelle. Tämän vuoksi myös alueen liikennesuunnitelmaa on muutettu, koska pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden reitit muuttuvat hieman.

Kaavaratkaisun tavoitteena on muutenkin parantaa korttelin läpi kulkevia jalankulkuyhteyksiä ja muokata Kaivopihaa viihtyisämmäksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat