Manta siirretään vasta keskiviikkona

Helsinkiläisten rakastama pronssipatsas siirretään peruskorjauksen vuoksi ainakin vuodeksi turvaan Kauppatorilta.

Havis Amandan patsas sai tänä vappuaattona jälleen lakin.

| Päivitetty

Havis Amandan suihkulähde pronssiveistoksineen ja sen ympäristö menevät vapun jälkeen täysremonttiin. Patsaan siirtäminen tehdään keskiviikkona aamulla.

Patsaan siirtäminen alkaa irrottamisella varhain aamulla. Koska patsas on vanha, ei sen irrottamisen aikataulusta ole täyttä varmuutta, kertoo projektinjohtaja Heikki Kosonen Helsingin kaupunkiympäristöstä.

Suihkulähteen naisfiguuri ja merileijonat irrotetaan ja siirretään konservaattorin käsittelyyn.

Ville Vallgrenin suunnittelema, vuonna 1908 valmistunut suihkulähde on kokenut kovia erityisesti erilaisten kansanjuhlien aikaisena kiipeilypaikkana. Suolainen ja tuulinen meri-ilmasto ovat lisäksi kuluttaneet veistoksen pintaa.

Lue lisää: Juhlijat ovat naarmuttaneet ja vaurioittaneet Havis Amandaa niin pahoin, että patsas on pakko viedä korjattavaksi

Perusteellisen korjauksen tavoitteena on korjata pronssissa olevat halkeamat ja reiät, patinoida patsas, oikaista veistoksen kallistumaa ja vahvistaa naisfiguurin jalustan rakennetta.

Myös patsaan vesiallas ja perustukset kunnostetaan sekä aukion pinnan painumat korjataan.

Aukio aidataan työmaa-alueeksi. Urakka kestää alustavan arvion mukaan elokuulle 2024. Korjauksen kestoon vaikuttavat maan alta löytyvät rakenteet sekä mahdolliset arkeologiset löydöt.

Oikaisu 2.5. kello 8.50: Havis Amanda siirretään keskiviikkona, ei tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat