Anarkisti­talon­valtaajat edelleen Meilahden kartanon kahvilassa

Silminnäkijän mukaan valtaajat lupasivat, ettei taloon sytytellä tulia.

Meilahden kartanolle ilmestyi perjantaina valtauksesta kertova lakana.

| Päivitetty

Meilahden kartanon tyhjillään ollut kahvila vallattiin perjantai-iltana Helsingissä. Valtaajat kuuluvat Squat Makamik -kollektiiviksi itseään kutsuvaan anarkistiryhmään.

Ryhmä kertoo Facebook-sivullaan, että talo vallattiin yhteisön kymmenvuotisjuhlia varten.

“Helsingissä on kipeä tarve omaehtoisille kulttuuritiloille, eikä rakkaan Makamik-talomme palaminen auttanut asiaa”, ryhmä totesi Facebook-sivullaan.

Kommentti viittasi helmikuun lopulla Helsingin Kumpulassa palaneeseen entiseen Kumpulan kartanon leipomoon, jossa ryhmittymä tuolloin majaili. Aktivistit muun muassa järjestivät talossa konsertteja.

HS:n lukija kertoi nähneensä valtauksen tapahtuneen perjantaina alkuillasta ja jututtaneensa anarkisteja. Hänen mukaansa he olivat rauhallisia ja käyttäytyivät asiallisesti. Hän kertoi valtaajien todenneen Meilahdessa nyt perjantai-iltana, että talossa ei sytytellä tulia.

Poliisin johtokeskuksesta kerrottiin perjantaina kello 21:n jälkeen, että poliisilla oli tieto talonvaltausepäilystä. Paikalle oli lähetetty yksi partio. Poliisi seurasi tilannetta yhä kymmeneltä illalla.

Meilahden kartanon omistaa Helsingin kaupunki.

”Ovathan nämä historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Toivotaan, ettei mitään ikävää tapahdu”, sanoi tiimipäällikkö Ilkka Aaltonen Helsingin kaupunki­ympäristön toimialalta.

Lauantai-iltapäivällä Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksen viestinnästä kerrottiin, että talonvaltaajat olivat yhä paikalla.

Poliisi ei johtokeskuksen mukaan ryhdy omatoimisesti toimenpiteisiin, ellei poliisille tule ilmoituksia häiriöistä tai ellei tilat omistava Helsingin kaupunki tee virka-apupyyntöä. Toistaiseksi pyyntöä ei ole tehty.

Lue lisää: Kumpulassa palaneessa talossa toimii anarkistinen kollektiivi

Ryhmittymän mukaan se valtasi Meilahden kartanolla sijaitsevan tilan perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat