Helsingin uusi ratikkalinja on rakentunut rivakasti

Viime vuonna alkanut rataurakka tuo 4,5 kilometriä uutta rataa Helsinkiin.

Hermannin rantatien työmaalla erottuu Sörnäistentunnelin linjaus mittavana kaivantona muiden kaivantojen joukossa.

Liikenne soljuu kitkatta Hermannin rantatien ja Vanhan talvitien tilapäisessä liittymässä. Poikkeusreitti Kyläsaarenkadun kautta on ollut käytössä jo runsaan vuoden verran, joten autoilijat ovat oppineet kieputtamaan raitiotyömaan itäpuolelle.

Poikkeusreitti on käytössä vielä noin vuoden verran, sillä vasta vuoden 2024 keväällä Kalasataman ja Pasilan välinen työmaa on sellaisessa vaiheessa, että kiertotiet voidaan purkaa.

Helsinkiläisellä mittapuulla katsottuna 4,5 kilometrin pituisen uuden raitioreitin rakentaminen on edennyt rivakasti ja yllätyksittä. Loppusuora häämöttää, sillä urakan on määrä valmistua ensi vuoden elokuussa.

”Ollaan päästy pahimman ohi. Työmaa alkaa kaunistumaan”, luonnehtii tuotantopäällikkö Eero Salokangas Karaatti-allianssista.

Hermannin rantatiellä urakka-alue on vanhaa täyttömaata, joten raitiolinja on perustettu paalulaatoille.

Noin 4,5 kilometrin pituinen urakka-alue on poikkeuksellisesti jaettu kahden työyhteenliittymän eli allianssin kesken. Kaupungin tavoitteena on antaa eri toimijoille mahdollisuus saada kokemusta allianssirakentamisesta.

Tähän mennessä sekä Raide-Jokerin että Laajasalon raitiotien allianssikilpailutuksessa ovat menestyneet samat toteuttajat eli rakennusyhtiö YIT sekä NRC Group Finland.

Karaatti-allianssi urakoi Kalasatamasta Pasilaan reitin pohjoispäätä ja Sörkan spora -allianssi eteläpäätä. Sörkan sporan allianssissa rakennusyhtiö on Destia ja Karaatissa GRK.

Työmaan eri lohkot ovat edenneet omaan tahtiinsa. Kun Kalasataman eteläpäässä jo asennetaan kiskoja, putkisiirtoja tehdään vielä urakan pohjoispäässä.

Itä-Pasilassa alkoi pääsiäisenä vanhan raitiotieosuuden kunnostus- ja asennusurakka, jossa kiskot ja vaihteet uusitaan keskeisissä risteyksissä. Tästä syystä raitioliikenne ei kulje Pasilan sillalla puoleen vuoteen, vaikka urakka ei varsinaisesti ulotu sillalle.

Raitiotien pysäkkikatosten rungot ovat jo alkaneet nousta Hermannin rantatien työmaalla.

Työmaan erikoisuutena ovat Sörnäisten autotunnelin pohjoisen suuaukon rakenteet, jotka raitiotieurakan valmistuessa haudataan maan alle.

Vielä tällä hetkellä Agroksenmäen kalliorinteessä ammottaa kaksi tunneliaukkoa, joiden jatkoksi rakennetaan betoniholvit aina Hermannin rantatien keskivaiheille saakka.

Tunnelin on määrä sukeltaa maan pinnalle Diakonia-ammattikorkeakoulun tuntumassa Kyläsaaressa. Pohjoinen ulostulo haluttiin rakentaa jo tässä vaiheessa, jottei tunnelirakentaminen myöhemmin katkaise Hermannin rantatien liikennettä kokonaan.

Helsingin kaupunginvaltuusto on kaksi vuotta sitten hyväksynyt Sörnäistentunnelin hankesuunnitelman, mutta sen varsinainen rakentaminen ajoittuisi aikaisintaan vuosikymmenen taitteeseen.

Runsaan puolentoista kilometrin pituisen tunnelin on määrä helpottaa läpiajoliikennettä Lahdentielle sekä kytkeä Sörnäisten rantatie ja Hermannin rantatie toisiinsa Teurastamon alueen alla. Tunnelin hinta-arvio on noin 180 miljoonaa euroa.

Agroksenmäen suunnasta Sörnäistentunnelin suuaukko nousee Hermannin rantatien keskivaiheille.

Salokangas ja Sörkan sporan tuotantopäällikkö Sami Kari ovat yhtä mieltä siitä, että työmaa on pysynyt hyvin aikataulussaan.

Eniten protesteja kuului maaliskuussa, kun hulevesiviemärien vuoksi Mäkelänkadulla kaistoja jouduttiin sulkemaan. Tämä vaihe on nyt saatu valmiiksi.

Salokangas arvioi, että raitiolinja pystytään vetämään Mäkelänkadun yli siten, että kaksi ajokaistaa on käytössä suuntaansa.

”Ajolinjat siirtyvät työmaan mukana, mutta kaksi kaistaa on koko ajan käytössä molempiin suuntiin”, Salokangas sanoo.

Kalasatamaan on raitiotyömaan yhteydessä rakennettu pylväitä, joita pitkin köynnökset pääsevät kasvamaan kesäkaudella. Pylväät valaistaan.

Uusi raitiolinja lisää Kalasataman asukkaitten joukkoliikenneyhteyksiä, koska jatkossa Pasilan suuntaan pyrkivien ei tarvitse kiertää raiteilla keskustan kautta. Suoria bussiyhteyksiä Pasilaan on jo nyt.

Raitiolinjan eteläinen päätepysäkki on Nihdissä ja pohjoista päätepysäkkiä on soviteltu Länsi-Pasilaan Maistraatintorille. Linjastosuunnitelman lyö lukkoon Helsingin seudun liikenne HSL.

HSL myös päättää siitä, millä tunnuksella linjaa liikennöidään, ja milloin varsinainen matkustajaliikenne alkaa. Nyt linjatunnuksena on ollut 13.

Liikennesuunnittelijat pohtivat parhaillaan sitä, tulisiko Laajasalon raitiotien Haakoninlahden haara kenties ohjata kulkemaan kohti Pasilaa. Nihdin raitiotiepysäkistä on joka tapauksessa tulossa keskeinen joukkoliikenteen vaihtopysäkki.

Oikaisu kello 10.00: Lisätty jutun loppuun, ettei ihmisten ole nytkään tarvinnut kiertää keskustan kautta, koska Kalasataman ja Pasilan välillä on jo nyt suoria bussiyhteyksiä.

Fakta

Uutta raitiotietä syntyy 4,5 kilometriä

■Kalasatamasta Pasilaan hankkeen kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 260 miljoonaa euroa. Tästä summasta uuden raitiotien osuus on noin 80 miljoonaa euroa. Valtaosa urakkakuluista menee maanrakennustöihin, putkisiirtojen sekä katujen ja viheralueiden rakentamiseen.

■Uutta raitiotietä syntyy 4,5 kilometriä. Lisäksi rakennetaan muun muassa pyöräteitä ja Vallilanlaaksoon pyöräilybaana.

■Sörkan spora -allianssissa ovat Destia oy, Sweco oy ja WSP Finland oy. Karaatti-allianssissa ovat GRK Suomi oy ja AFRY Finland oy, joiden nimettyinä alihankkijoina toimivat Flou Oy ja maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy.

■Työmaat ovat tällä hetkellä laajimmillaan eli työntekijöitä on yhteensä noin 260.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat