Aikeet Länsiväylän kattamiseksi raivostuttavat Helsingin Lauttasaaressa: ”Johtaa täydelliseen kaaokseen”

Helsingin kaupunki suunnittelee Länsiväylän tunneloimista, massiivista asuntorakentamista moottoritien päälle ja meren täyttämistä.

Helsingin kaupungin suunnitelmissa Länsiväylä sukeltaa tunneliin Lauttasaaressa. Kuvassa näkymä Länsiväylältä itään Koivusaaren kohdalla.

Helsingin kaavailemat muutokset Lauttasaaressa huolettavat alueen asukkaita.

Kaupunki on aikeissa muun muassa tunneloida Länsiväylä ja täyttää laajoja merialueita Lauttasaaren pohjoisosassa.

Keskustan urbaani jatke -nimisessä suunnitelmassa Pohjois-Lauttasaareen rakentuu uusi asuinalue. Asuntoja rakennetaan osittain tunnelin päälle ja osittain Länsiväylän varrelle enintään 670 000 kerrosneliötä.

Osa rakentamisesta kohdistuu Salmisaareen, jossa meritäytöille rakennetaan korkeita rakennuksia.

Jos suunnitelmat toteutuvat, Lauttasaaren ja sen lähistön asukasluku voi kasvaa tulevina vuosina jopa 17 000 asukkaalla. Nyt Lauttasaaressa asuu noin 25 000 asukasta.

Kaupunki perustelee suunnitelmia muun muassa kantakaupungin laajentamisen tavoitteella, moottoritieympäristön viihtyisyyden parantamisella ja lähialueiden liikenteellisillä muutoksilla.

Helsinki haluaa kehittää Lauttasaaren liikennejärjestelmää joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn lähtökohdista.

Suunnitelmissa nykyiset Lemissaaren ja Katajaharjun liittymät Länsiväylälle poistuvat. Lauttasaaresta Salmisaareen rakennetaan uusi silta, jota pitkin kulkee pyöräbaana ja raitiotie.

Uusi satamatunneli Länsisatamasta yhdistyy Länsiväylään Morsiamen niemen kohdalla. Sitä kautta kulkee kaikki raskas satamaliikenne. Satamatunnelin kaavoitus on vielä kesken.

Poliitikkojen on tarkoitus päättää Länsiväylän alueen suunnitteluperiaatteista ensi tiistaina. Kaupunkiympäristölautakunta jätti asian pöydälle huhtikuussa.

Lauttasaari-seura vaati jo tammikuussa, että Helsingin virkakunnan laatima ehdotus Länsiväylän louhimisesta maan alle pitää palauttaa takaisin käsittelyyn.

Seura totesi kannanotossaan, että Lauttasaaren asukasmäärän kasvutavoitetta tulee merkittävästi vähentää, merialueet säilyttää täyttämättä ja arvokkaat luontoalueet pitää ennallaan.

Huolta herättävät etenkin useiden hehtaarien laajuiset meritäytöt ja niiden ympäristövaikutukset, virkistys- ja ulkoilualueiden surkastuminen, asukasmäärän kestämätön kasvu, liikenteen ruuhkautuminen ja tunnelihankkeen kustannukset.

Helsingin laskelmien mukaan suunnitelman kustannukset kaupungille olisivat toteutuessaan noin 1,2 miljardia euroa. Toisaalta rakennettavien alueiden asunto- ja toimitilatonttien myynti- ja vuokratulosta kaupunki arvioi saavansa 1,1 miljardia euroa.

Suunniteltavissa muutoksissa Länsiväylä sukeltaa tunneliin ja sen päälle rakennetaan asuntoja.

Lauttasaaressa asuva Heimo Pystynen pitää kaupungin suunnitelmia ristiriitaisina sen omien tavoitteiden kanssa.

”Puhutaan luonnon puolesta, tärkeistä ympäristökysymyksistä ja ilmastosta ja samaan aikaan tehdään päinvastaisesti vaikuttavia ratkaisuja.”

Hänen mukaansa kaupunki ehdottaa nyt toteutettavaksi ”kalleinta ja luonnon kannalta rankinta ratkaisua”.

”Ainoastaan liikenteen meteli saadaan tunneloimalla pienemmäksi. Se on kova hinta siitä, että Länsiväylä pannaan tunneliin.”

Länsiväylän lähellä koko ikänsä asunut Leena Juntunen pitää suunniteltua rakentamista liian suurena. Hän on myös huolissaan Lauttasaaren ilmeen muuttumisesta.

”Lauttasaaresta uhkaa tulla samanlaista rakennettua rantaa kuin Ruoholahti tai Jätkäsaari. Lauttasaari tunnetaan luonnonrannoista, hiekkateistä ja puista, ei kantakaupunkimaisesta kiviympäristöstä.”

”Lauttasaaresta uhkaa tulla samanlaista rakennettua rantaa kuin Ruoholahti tai Jätkäsaari.”

Lauttasaarelainen Päivi Litmanen-Peitsala vaatii kaupunkia teettämään puolueettoman selvityksen siitä, millaisia vaikutuksia meren täyttämisellä on Seurasaarenselän ympäristölle ja sen kalakannoille.

Hän pelkää, että esimerkiksi nykyinen leväongelma pahenee, jos Seurasaarenselän suu kapenee ja meriveden vaihtuminen hidastuu merentäytön myötä.

”Eniten ärsyttää lyhytnäköisyys. Helsinki kohtelee merta ikään kuin se olisi tonttimaata”, Litmanen-Peitsala sanoo.

”Seurasaarenselkä on kutualue silakoille. Siitä menee reitti Haaganpuroon, jota kunnostetaan, että meritaimen nousisi sinne kutemaan.”

Hän sanoo olevansa enemmän huolissaan luontokadosta kuin siitä, miltä maisemat näyttävät ihmisen silmin tai onko rannalla kiva uida.

Liikenteen huminaa koko elämänsä kuunnellut Juntunen sanoo, että tunnelointi ei edes poistaisi liikenteen melua kokonaan, sillä Länsiväylän suuaukot säilyvät Lauttasaaressa.

Asukkaat myös odottavat liikenteen kasvavan Lauttasaaren kaduilla paitsi tuhansien uusien asukkaiden myös tunnelin todennäköisten sulkutilanteiden takia.

”Olemme nähneet, mitä tunneleille käy. Ne vaativat huoltoa, jolloin liikenne täytyy tunnelissa pysäyttää ja ohjata Lauttasaaren kautta”, Pystynen sanoo.

”Se johtaa täydelliseen kaaokseen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat