Mies sitoi lapsen nippusiteillä metsään ja jätti sinne – Kulosaaren kaappaajan tuomio koveni

9-vuotias poika kaapattiin koulumatkallaan Helsingin Kulosaaressa huhtikuussa 2022. Hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen panttivangiksi ottamisen lisäksi törkeään ryöstöön.

Kolmasluokkalainen poika kaapattiin viime vuoden keväällä koulumatkalla Helsingin Kulosaaressa.

| Päivitetty

Helsingin hovioikeus antoi torstaina päätöksensä Kulosaaren lapsikaappaustapauksesta.

Hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen panttivangin ottamiseen ja törkeään ryöstöön ja määräsi hänelle seitsemän vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1967 syntyneen Juha Robert Hurmeen viime vuoden elokuussa viiden vuoden vankeusrangaistukseen panttivangin ottamisesta. Käräjäoikeus hylkäsi aiemmin syytteen törkeästä ryöstöstä.

Sekä tekijä että syyttäjä olivat valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Syyttäjä vaati, että lapsen repun ja puhelimen vieminen tuli katsoa panttivangiksi ottamisesta erilliseksi rikokseksi.

Tekijä kiisti yhä syyllistyneensä rikokseen.

Rikos tapahtui huhtikuussa 2022. Tuomittu kaappasi kolmasluokkalaisen uhrin tämän kodin läheisyydestä Kulosaaressa kun lapsi oli matkalla kouluun.

Mies oli aseella uhaten ja väkivaltaa käyttäen pakottanut uhrin autoonsa. Sen jälkeen hän lähetti uhrin perheelle tekstiviestin välityksellä tiedon kaappauksesta ja kielsi ottamasta yhteyttä poliisiin.

Mies oli tekopäivän aikana perheeseen yhteydessä useita kertoja sekä sähköpostitse että tekstiviestein ja yritti myös soittaa lapsen vanhemmille useita kertoja.

Kaappaus kesti useita tunteja. Mies kuljetti lapsen autollaan Sipooseen, jossa sitoi tämän nippusiteillä käsistä ja jaloista puuhun sekä teippasi tämän silmät ja suun, jotta hän ei voisi huutaa apua.

Tekijä poistui itse paikalta ja jätti lapsen metsään. Lapsi pääsi itse nippusiteistä irti puolen päivän aikaan ja sai apua metsätiellä kohtaamaltaan vastaantulijalta.

Helsingin hovioikeus katsoi, että panttivangiksi ottaminen kohdistui vain välillisesti lapseen, kun taas törkeä ryöstö kohdistui nimenomaan poikaan ja hänen omaisuuteensa.

Tämän vuoksi hovioikeuden mukaan tekijän syyksi oli luettava myös törkeä ryöstö.

Hovioikeuden mukaan tekijän aikaisempi rikollisuus oli katsottava koventamisperusteeksi. Mies on tuomittu vuonna 2001 tapoista, törkeästä ryöstöstä ja törkeästä ampuma-aserikoksesta 13 vuoden vankeuteen.

Sen jälkeen hänet on tuomittu muun muassa noin kahdestakymmenestä petoksesta, törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Hovioikeus katsoi, että miehen rikollisuus on ollut vakavaa, suunnitelmallista ja jatkuvaa.

Tuomioon voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat