Helsinkiläisten kulutuksessa kasvihuone­päästöjä synnyttää erityisesti kauko­lämmön käyttö

Helsinkiläisten kulutuksessa ilmastopäästöjä aiheuttavat erityisesti lämmitys ja syöminen.

Julkista liikennettä pidetään keinona kulutuksen kasvihuonepäästöjen vähentämiseen.

Helsinkiläisten kulutuksen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt syntyvät ennen kaikkea energiankulutuksesta. Sen osuus helsinkiläisten kulutuksen nojalla lasketuista kasvihuonepäästöistä oli 32 prosenttia vuonna 2022.

Tiedot ilmenevät Kulma-hankkeen osana tehdystä laskelmasta. Tiedot koskevat vuotta 2022.

Seuraavaksi eniten kulutusperäisiä kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttanut sektori oli tavarat ja palvelut (24 prosenttia). Sen jälkeen tulivat ruoka (22), liikkuminen (17 ) ja rakentaminen (5).

Kun energiankulutusta katsoo tarkemmin, on ylivoimaisesti suurin päästölähde kaukolämmön käyttö. Se aiheutti yli 1 500 kilotonnin hiilidioksidiekvivalentin päästöt. Hiilidioksidiekvivalentti tarkoittaa, että kasvihuonekaasujen yhteisvaikutus on ilmaistu kuin ne olisivat kaikki hiilidioksidia.

Seuraavina sektorin sisällä tulivat sähkönkulutus (330), öljy- maakaasu- ja puulämmitys (54) sekä mökkeily (34), jossa päästöjä syntyy sähkön käytöstä ja puunpoltosta. Laskelmassa otetaan huomioon niin fossiilisen kuin uusiutuvankin energian päästöt.

Rakentamisen sektorilla uusista rakennuksista aiheutui 336 kilotonnin hiilidioksidiekvivalentin päästöt. Helsinkiläisten ruuan kulutuksen päästöiksi laskettiin 1 246 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Tavaroiden ja palveluiden kulutuksen päästöiksi laskettiin 1 452 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Paketti- ja kuorma-autoliikenne sisältyy tavaroiden ja palveluiden osuuteen.

Liikkumisen päästöt olivat alle tuhat kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Siitä henkilöautoilun osuus oli 358 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia ja kansainvälisen lentoliikenteen 537 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Taksit ovat mukana henkilöautojen osuudessa.

Vs. tiimipäällikkö Pirita Kuikka Helsingin kaupungilta kertoo, ettei julkinen liikenne sisälly laskelmiin. Syy on siinä, että Kulma-laskelma tehtiin useista kunnista eikä kunnista ollut saatavissa vertailukelpoista aineistoa julkisesta liikenteestä.

Kuikka sanoo, että julkinen liikenne saadaan mukaan Helsingin lukuihin kevään aikana.

Helsinki selvitti kaupunkilaisten kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasujen päästöt nyt toisen kerran.

Helsingin kaupunki toteaa tiedotteessaan, että kulutuksen päästöjen vähentämisessä on valtava potentiaali. Kaupunki mainitsee keinoiksi panostukset julkiseen liikenteeseen, ruokailuun ja vähäpäästöisen kaukolämmön tarjoaminen.

Ruokailussa kasvihuonekaasujen päästöjä voidaan leikata kasvipainotteisella ruokavaliolla.

Kulma-hankkeet toteutti Sitowise yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Mukana oli myös verkosto asiantuntijoita ja S-ryhmä.

Lue lisää: Helsinki epäonnistui päästöjen vähentämisessä – Nyt on esillä lista uusia keinoja

Lue lisää: Helsinkiläisten hiili­jalanjälki on useimpia muita suurempi, vaikka ruuan ja liikkumisen suhteen tehdään fiksuja valintoja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat