Opettaja kehui oppilaan rintoja ja kireitä housuja

Kuusikymppinen lehtori kehui alaikäisten opiskelijoiden takapuolta ja rintoja. Hän sai ehdollisen vankeusrangaistuksen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lehtorin tapausta käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

| Päivitetty

Vuonna 1962 syntynyt mies tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Mies oli vantaalaisessa ammatillisessa oppilaitoksessa lehtorina toimiessaan käyttäytynyt seksuaalisesti häiritsevällä tavalla koulussa kouluaikana.

Syyslukukaudella 2020 mies oli heitellyt oppitunnin aikana sähköjohdon pätkiä 16-vuotiaan naispuolisen oppilaan ylävartaloa kohti tarkoituksenaan saada johdonpätkät tytön topista sisään.

Lehtori oli käskenyt tyttöä laskemaan päällään ollutta toppia alemmas, jotta heitot osuisivat paremmin.

Lehtori oli myös kommentoinut koulussa opiskelevan tytön ulkonäköä koulun muille oppilaille. Hän kertoi käyneensä koulun oppilaskampaamossa tytön asiakkaana, koska tällä on niin hyvät rinnat.

Mies oli todennut, ettei voinut pitää leikkauksen aikana silmiään auki koska olisi muuten tuijottanut rintoja.

Marraskuussa 2021 mies oli oppitunnilla sanonut 17-vuotiaalle naispuoliselle oppilaalle, että ”kokonaisuus näyttää hyvältä kireiden housujen kanssa, kun teet töitä ja korkkarit sopisivat asuun”.

Syyttäjän mukaan mies antoi puheillaan ja eleillään ymmärtää, että oppilaan takapuoli on hyvin esillä.

Mies itse kiisti syytteet. Tilanteilla oli kuitenkin useita todistajia.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan miehen toiminta on aiheuttanut sen, ettei opiskeluympäristö enää tuntunut turvalliselta hänen toimiensa kohteeksi joutuneista opiskelijoista.

Ottaen huomioon miehen asema opettajana hän ei ole käyttäytynyt asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla alaikäisiä, naispuolisia oppilaitaan kohtaan, käräjäoikeus totesi.

Vankeusrangaistuksen lisäksi käräjäoikeus määräsi miehen myös pantavaksi viralta. Hänen katsottiin oleva sopimaton tehtäväänsä alaikäisten oppilaiden opettajana, vaikka takana olikin pitkä ura opettajana ja teot olivat tapahtuneet pitkän ajan kuluessa.

LEHTORI valitti viraltapanosta hovioikeuteen. Miehen mukaan hänen syykseen luettu virkavelvollisuuden rikkominen ei osoittanut häntä ilmeisen sopimattomaksi tehtäväänsä.

Miehen mukaan hän oli toiminut opettajan tehtävässä moitteettomasti 30 vuoden ajan. Viraltapano oli kohtuuton seuraamus rikoksesta, mies perusteli valitusta.

Helsingin hovioikeus katsoi, ettei miehen menettelystä sitä kokonaisuutena arvioitaessa ole perusteltua tehdä sellaista johtopäätöstä, että hän olisi ilmeisen sopimaton ammattiopiston opettajan tehtävään.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden määräyksen viraltapanosta. Muilta osin käräjäoikeuden tuomio pysyi ennallaan.

Oikaisu 8.5. kello 13.00: Mies työskenteli oppilaitoksessa lehtorina, ei rehtorina kuten jutussa ensin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat