Uuden katujengin oikeuden­käynti alkoi: nuoren miehen toppaliivi ryöstettiin puukolla uhaten

Laajassa kokonaisuudessa on yhteensä 18 vastaajaa. Poliisin ja syyttäjän mukaan Vuosaaren alueella liikkunut ryhmä on katujengi.

Uuden katujengeihin liitetyn rikoskokonaisuuden käsittely alkaa tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

| Päivitetty

Tiistaina aamulla Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa alkoi uusimman niin sanotun katujengijutun oikeudenkäynti. Kyseessä on ryhmittymä, jonka tekoja ei ole aiemmin käsitelty näin laajasti oikeudessa tai julkisuudessa.

HS:n tietojen mukaan ryhmä on vaikuttanut Helsingin Vuosaaren alueella. Ryhmän käyttämä nimi liittyy alueeseen ja sen postinumeroon. Syyttäjän ja poliisin mukaan kyse on katujengistä, joka on muun muassa harjoittanut huumausainekauppaa.

Syytettynä on yhteensä 18 vastaajaa, jotka ovat iältään kahdenkymmenen molemmin puolin. Miehiä syytetään lukuisista rikoksista, kuten törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ryöstöistä ja törkeän kiristyksen yrittämisestä. Syytetyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2021–2022.

Tiistaina julkiseksi tulleen poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä on järjestäytyneen rikollisuuden ryhmä, joka on toteuttanut ryhmän nimissä muun muassa huumausainerikoksia, velanperintää ja väkivaltaa. Ryhmään kuuluu poliisin mukaan noin 15–30 henkilöä.

Poliisin mukaan ryhmä pyrkii myös vaikuttamaan uhreihin, jotta uhrit eivät kertoisi tapahtumista poliisille. Osa kuulusteltavista on vedonnut omaan turvallisuuteensa kieltäytymällä vastaamaan poliisin kuulustelukysymyksiin.

Tiistaina oikeudessa käsiteltiin törkeää ryöstöä, josta syytetään kolmea miestä. Syytteen mukaan syytetyt olivat ryöstäneet puukolla uhkaamalla autossa istuneelta uhrilta muun muassa Nike-merkkisen liivin. Syytetyt olivat syyttäjän mukaan motittaneet uhrin auton ajamalla omat autonsa uhrin auton molemmin puolin.

Yhteensä noin 10 ihmistä oli kerääntynyt uhrin auton ympärille ryöstön aikana. Syytteen mukaan syytetyt olivat lyöneet uhria nyrkillä. Syyttäjä vaatii miehille yli neljän vuoden vankeusrangaistuksia.

Poliisin mukaan rikoksia tehnyttä ryhmää on johtanut 24-vuotias mies, joka on nyt syytettynä muun muassa tapon yrityksestä.

Mies on saanut aiemmin tuomion Vuosaaren McDonald’sin pihalla tapahtuneesta ampumisesta. Syytteet tapon yrityksestä hylättiin käräjäoikeudessa ja mies tuomittiin seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen ampuma-aserikoksesta ja laittomista uhkauksista.

Poliisin mukaan kyseinen pääepäilty on pyrkinyt lisäksi kiristämään niin sanottua katusakkoa 26-vuotiaalta uhrilta. Lisäksi mies on tutkintavankeudessa ollessaan syytetysti suunnitellut ja kehottanut muita ihmisiä kohdistamaan kiristyksen uhriin ja tämän lähipiiriin väkivaltaa. Uhkauksiin oli poliisin mukaan liittynyt suunnitelma ampuma-aseen käyttämisestä.

Kokonaisuuden vakavin nimike on tapon yritys, josta on syytettynä useita ihmisiä. Syyte koskee syksyllä 2021 tapahtunutta ammuskelua, jossa uhria ammuttiin jalkaan. Laajaan rikosasiaan liittyy myös harvinaisempi törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun rikosnimike, jota käsitellään oikeudessa useampana päivänä.

Käräjäoikeuden mukaan syytteitä käsitellään toisistaan erillisinä oikeudenkäynteinä touko- ja kesäkuun aikana. Kaikki syytetyt eivät siis ole salissa yhtä aikaa. Oikeudessa kokonaisuus käsitellään nimellä Case Kirahvi.

STT:n haastatteleman syyttäjän Perttu Könösen mukaan syytteessä käsiteltävät törkeät huumausainerikokset ovat kokaiinin, ekstaasin, amfetamiinin ja kannabiksen katukauppaa. Huumeiden määrä ei Könösen mukaan ole ollut kovin suuri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat