Helsinki vapauttaa asuintalojen julkisivujen värityksen

Jatkossa esimerkiksi rakennuksen väriä voisi muuttaa ilman lupaa.

Kerrostaloja Mannerheimintien varrella Helsingissä.

| Päivitetty

Helsingin kaupunki on uusimassa rakennusjärjestystään. Päivitetty rakennusjärjestys toisi toteutuessaan merkittäviä muutoksia kiinteistöjen omistajille. Käytännössä se helpottaisi rakennusten muuttamista.

Vastedes kiinteistön omistajien ei tarvitsisi hakea toimenpidelupaa esimerkiksi asuintalon julkisivujen ja katon värin eikä katon materiaalin muuttamiseen. Taloyhtiö voisi siis itse päättää oman talonsa julkisivun väristä esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä, mikäli talo ei ole suojelun piirissä.

Voimassa olevassa rakennusjärjestyksessä pientalot on jo vapautettu näihin liittyvistä luvista.

Vastaisuudessa myös pientalojen julkisivumateriaalin saisi muuttaa ilman lupaa.

Vapautukset eivät koskisi rakennuksia, jotka on suojeltu asemakaavalla, lailla tai asetuksella. Myös historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaat rakennukset jäisivät vapautusten ulkopuolelle.

Poikkeus suojelluista kohteista olisivat sr-3-merkinnän saaneet rakennukset. Niihin muutoksia siis saisi tehdä ilman lupaa.

Muita helpotuksia olisivat muun muassa parvekkeiden lasittaminen, puuikkunoiden vaihtaminen puu-alumiini-ikkunoiksi pientaloissa ja 1950-luvun jälkeen rakennetuissa kerrostaloissa, markiisien asentaminen, aurinkopaneelien sijoittaminen katolle ja ilmalämpöpumpun sijoittaminen rakennukseen siten, ettei se näy kadulle.

Jatkossa luvatta saisi asentaa myös valaistun mainoslaitteen, kun se on sijoitettu liikehuoneiston näyteikkunan lasin sisäpuolelle. Mainoslaite saisi peittää enintään puolet ikkunapinta-alasta ja olla korkeintaan kahden neliön kokoinen.

Alle 30 neliön terassin tai alle 50 neliön katoksen voisi rakentaa nykyistä helpommin pientalotontille. Korkeintaan 30 neliön jäteaitaukset, -katokset ja -suojat eivät niin ikään tarvitsisi enää lupaa. Muutos ei kuitenkaan lisäisi tontin rakennusoikeutta.

Uutta on myös se, että pientalojen talousrakennuksiin tulisi rakentamisen yhteydessä toteuttaa viherkatto, ellei katolle sijoiteta aurinkopaneeleja tai -keräimiä.

Helsingin virkakunta on perustellut toimenpideluvan hakemiseen liittyviä vapautuksia sillä, että muutos vähentää rakennushankkeeseen ryhtyvän kustannuksia, nopeuttaa suunniteltujen muutosten toteuttamista ja vapauttaa lupakäsittelijöiden resursseja.

Kaupunginhallituksen on tarkoitus käsitellä asiaa vielä toukokuussa. Lopullisesti asiasta päättävät poliitikot kaupunginvaltuustossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat