Pää­kaupunki­seudulla on nyt asunnon ostajan markkinat

Asuntoja on myynnissä nyt ennätyksellisen paljon pääkaupunkiseudulla eli käynnissä ovat ostajien markkinat.

MTV:n tiloihin ”Pöllölaaksoon” Pasilassa rakennettiin uusia asuintaloja keväällä 2023.

| Päivitetty

Vanhoja asuntoja oli huhtikuussa tarjolla pääkaupunkiseudulla ennätysmäärä, liki 8 800 kappaletta. Se on yli kaksinkertaisesti korona-ajan kiivaimpaan asuntohuumaan verrattuna.

Tiedot ovat peräisin Oikotie Asunnot -verkkopalvelusta, jonka datan HS sai analysoitavakseen.

Asuntojen myyntiajat lähtivät kasvuun viime vuonna, mikä näkyy myynnissä olevien asuntojen määrässä. Jos asuntoa kaupataan kuusi kuukautta, asunto näkyy tilastossa kaikkien kuuden kuukauden kohdalla.

Myytävien asuntojen määrän kasvu kertoo ennen kaikkea tyrehtyneestä kysynnästä: asuntoja ei osteta samaan malliin kuin ennen.

Yksi suurimpia asuntokauppaa hidastavista tekijöistä on nyt asuntolainojen korkojen kiivas nousu. Ellei asuntoa ole pakko ostaa juuri nyt, kauppaa siirretään eteenpäin, arvioi Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja ja kiinteistönvälitysyhtiö Remaxin toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Vertailuna korona-ajan asuntokaupan sakkaamiseen Aalto kuitenkin näkee, että nyt ollaan lähestymässä normaalimpaa asuntojen liikkumista. Vielä tosin etenkin pienten asuntojen kauppa seisoo, koska asuntosijoittajat Aallon mukaan tarkkailevat tilannetta.

”Mutta nyt on mahdollisuus löytää unelmien koti”, Aalto sanoo.

Nyt on siis Aallon mukaan ostajien markkinat. Vielä asuntojen myyjät eivät näytä taipuvan tinkimään korkeista hintaodotuksista, vaikka asuntojen hinnat ovat tasaantuneet ja olleet laskussa pääkaupunkiseudullakin.

Vielä ollaan mahdollisesti kiinni parin viime vuoden huippukorkeissa asuntojen hinnoissa.

”Olemmeko me suomalaiset niin korrektia kansaa, ettei uskalleta tehdä tarjouksia? Nyt kannattaa lähteä ehdottamaan pyyntöhintaa matalampaa tarjousta, jos oma näkemys on sellainen”, Aalto sanoo.

Markkinointiaikojen hurja kasvu näyttää tasaantuneen pääkaupunkiseudulla. Keskimääräinen markkinointiaika oli huhtikuussa 79 päivää, mikä on sama kuin viime joulukuussa.

Huhtikuussa näytti Aallon mukaan vielä siltä, että asuntoja myös vedettiin pois myynnistä. Markkina-aikojen tasaantuminen voi kertoa siitä.

Toukokuussa ainakin Aallon Remaxissa kuitenkin on hänen mukaansa näkynyt jo kaupankäynnin piristymistä.

”Kevät tuo usein pirteämmän tilanteen, vaikka suurempaa nousua ei tänä vuonna ole ollut.”

Alla olevasta hakukoneesta voit omalla postinumeroalueellasi tarjolla olevien asuntojen määrän kehitystä.

Vielä helmikuussa HS uutisoi asuntojen myyntiaikojen kasvaneen pääkaupunkiseudulla selvästi. Tuolloin asuntojen markkinointiajat olivat jo liki kaksinkertaistuneet: keskimäärin 45 päivästä 85 päivään.

Vaikka markkinointiajat ovat pidentyneet ja hinnat ovat monin paikoin kääntyneet laskuun ei asuntojen hinnoissa silti ole tapahtunut varsinaista romahdusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat