Poliisi löysi Vuosaaresta verisen miehen – Oikeudessa pohditaan, johtiko velanperintä väkivaltaan

Syytetyt kiistävät kaikki syytteet ja kiistävät olleensa edes paikalla ampumisen aikaan.

Helsingin käräjäoikeudessa oli torstaina paikalla runsaasti poliiseja ennen oikeudenkäynnin alkua.

| Päivitetty

Mitä tapahtui Helsingin Meri-Rastilassa lokakuussa 2021, kun hätäkeskukseen soitettiin useita puheluita laukausten äänistä?

Tätä kysymystä puidaan torstaina Helsingin käräjäoikeudessa alkavassa oikeudenkäynnissä, jossa kolmea nuorta miestä syytetään tapon yrityksestä. Istuntoa käytiin käräjäoikeuden turvasalissa, jossa kuvaaminen ei ole sallittua.

Syyttäjän mukaan syytetyt tapasivat Meri-Rastilassa miehen, joka oli perinyt yhdeltä syytetyistä noin 4 000 euron velkaa väkivallalla uhkaamalla.

Syyttäjän mukaan katujengiin kuuluvat nuoret miehet ampuivat velkojaa jalkaan ja uhkasivat hänen henkeään velanperinnän lopettamiseksi.

Poliisi löysi tapahtumapaikan läheisyydestä kiihtyneen miehen, jota oli vastikään ammuttu jalkaan viereisellä sisäpihalla. Miehen hallusta löytyi myös runsaasti käteistä rahaa. Uhri kertoi poliisille tunnistaneensa ampujan. Myöhemmin uhri halusi vetää pois lausuntojaan kertomastaan ampujasta ja hänen seurassaan olleista ihmisistä.

Kaikki syytetyt kiistävät rikokset ja kiistävät edes olleensa paikan päällä ampumisen aikaan. Yksi syytetyistä on myöntänyt huumausainerikoksen, sillä hänen hallustaan löydettiin pieni määrä kokaiinia. Niin sanottua päätekijää syytetään myös ampuma-aserikoksesta. Teossa käytettyä ampuma-asetta ei koskaan löydetty.

Poliisi sulki tapauksen tutkinnan vuonna 2021. Tutkinta käynnistettyyn uudelleen lokakuussa 2022.

Syytettyjen puolustus vetoaa oikeudenkäynnissä siihen, ettei syytteiden tuoksi ole pystytty keräämään varteenotettavaa näyttöä. Syyttäjän näyttönä on telepaikannustietoja ja viestikeskusteluja sekä pääsyytetyn vankilasta soittamia puheluita.

Syyttäjä ja syytetyt miehet ovat täysin eri mieltä siitä, liittyvätkö miehet mihinkään ryhmään ja onko ryhmässä kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Syyttäjä Perttu Könösen näkemyksen mukaan ryhmän jäsenten käyttämä väkivalta, todistajien uhkailu ja ampuma-aseiden käyttö viittaavat vahvasti järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Ryhmän johtohahmoksi nimetyn 24-vuotiaan miehen puolustuksen mukaan oikeudenkäynnissä pyritään luomaan hänestä esimerkkiä. Puolustuksen mukaan ei myöskään ole olemassa mitään konkreettista näyttöä siitä, että mies liittyisi ampumistapaukseen mitenkään.

Mies saapui käräjäoikeuden istuntoon tutkintavankeudesta. Mies oli pukeutunut siistiin tummaan pikkutakkiin harmaaseen flatcap-lippikseen. Kaksi muuta syytettyä saapuivat oikeuteen vapaalta.

Rikos liittyy uuteen laajaan katujengioikeudenkäyntiin, jonka käsittely alkoi tällä viikolla käräjäoikeudessa.

Syytteessä on yhteensä 18 vastaajaa, jotka ovat iältään kahdenkymmenen molemmin puolin. Miehiä syytetään lukuisista rikoksista, kuten törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ryöstöistä ja törkeän kiristyksen yrittämisestä. Syytetyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2021–2022.

Tiistaina julkiseksi tulleen poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä on järjestäytyneen rikollisuuden ryhmä, joka on toteuttanut ryhmän nimissä muun muassa huumausainerikoksia, velanperintää ja väkivaltaa. Ryhmään kuuluu poliisin mukaan noin 15–30 henkilöä.

Poliisin mukaan ryhmä pyrkii myös vaikuttamaan uhreihin, jotta uhrit eivät kertoisi tapahtumista poliisille. Osa kuulusteltavista on vedonnut omaan turvallisuuteensa kieltäytymällä vastaamaan poliisin kuulustelukysymyksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat