Espoo sulkee myös muut Tapiolan väli­aikaiset sillat – Nämä kolme kysymystä ovat yhä auki

45 henkilöä joutui vaaraan, kun kävelysilta romahti Espoossa torstaina. Poikkeuksellisessa onnettomuudessa on auki ainakin kolme yhteiskunnallisesti merkittävää kysymystä.

Espoon Tapiolassa romahti torstaina Itätuulenkujan ylittänyt väliaikainen silta (etualalla). Poliisi tutkii tapausta epäiltynä vammantuottamuksena ja vaaran aiheuttamisena.

| Päivitetty

Espoo kertoo sulkevansa Tapiolassa onnettomuussiltaa vastaavat muutkin sillat. Kaupunki tiedottaa asiasta Twitterissä.

Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo kommentoi sähköpostin välityksellä HS:lle, että sillat on suljettu väliaikaisen tarkastuksen vuoksi. Tarkastukseen osallistuu Espoon kaupunkitekniikan keskuksen lisäksi alueen urakoitsija sekä telinetoimittaja.

Sillat avataan käyttöön sitä mukaa, kun ne on tarkastuksessa todettu turvalliseksi. Sillat pysyvät suljettuina ainakin viikonlopun yli. Tarkastuksen tuloksista tiedotetaan ensi viikolla.

Torstaiaamuna lähellä kauppakeskus Ainoaa romahti tilapäinen kävelysilta, jota oli ylittämässä 45 ihmistä. Romahtanut metallirakenteinen silta sijaitsee Itätuulenkujan ylittävällä kulkureitillä.

Onnettomuudessa loukkaantui 27 ihmistä. He olivat Kalasataman peruskoulun luokkaretkellä olleita kahdeksasluokkalaisia sekä yksi heidän opettajistaan.

Pudotusta oli noin viisi metriä, ja putoajat jäivät romahtaneiden kävelytasojen päälle.

Lapset saivat pää asiassa ylä- ja alaraajavammoja, kuten ranne-, reisi- ja nilkkamurtumia. Kukaan ei loukkaantunut hengenvaarallisesti, mutta osan vammat vaativat leikkaushoitoa.

Tapiolan siltaromahduksen tutkinta pääsee kunnolla alkuunsa perjantaina, kun poliisi aloittaa onnettomuuspaikalla olleiden kuulustelut. Poliisi kertoi perjantaina, että kuultavia alaikäisiä on useita kymmeniä. Kuulustelujen arvioidaan vievän useita viikkoja.

Poliisi aikoo olla yhteydessä onnettomuudessa osallisina olleiden lasten perheisiin ensi viikosta alkaen. Kuulusteluissa tulee olla läsnä alaikäisen huoltaja.

Poliisi tutkii onnettomuutta vammantuottamuksena sekä vaaran aiheuttamisena. Poliisi ei ota tässä vaiheessa kantaa siihen, kuka onnettomuudesta on vastuussa.

”Kuten todettua, esitutkinta on vasta alkumetreillä. Tekninen tutkinta on kesken, ja kuulemisten valmistelemisen lisäksi aloitamme tänään esimerkiksi paikalta saatujen videomateriaalien läpikäymisen”, kertoo tutkinnanjohtaja Matti Högman poliisin tiedotteessa.

Torstain poikkeuksellisessa onnettomuudessa on auki ainakin kolme yhteiskunnallisesti merkittävää kysymystä. Vastausten saaminen näihin voi parhaimmillaan edesauttaa sitä, ettei samanlaisia onnettomuuksia tapahtuisi jatkossa.

1. Oliko valvonta riittävää?

Espoon kaupungin mukaan sen rakennuttama silta on kaupungin vastuulla. Kaupungille sillan on toteuttanut Renta Telineet vuonna 2021.

Yhtiön toimitusjohtajan Jarno Tuurin mukaan silta tarkastettiin viimeksi viikko sitten perjantaina, eikä rakenteellisia ongelmia havaittu.

Tuurin mukaan sillan pitäisi yleisenä kulkutienä kestää tungoskuormaa. Hänen mukaansa Otkes ottanee aikanaan kantaa siihen, paljonko painoa sillan olisi pitänyt kestää.

Telineiden valvonnasta tullaan tapauksen jälkiselvittelyn aikana käymään yhteiskunnallista keskustelua.

Ainakin vielä on hyvin epäselvää, mitä Renta Telineiden omavalvonta käytännössä tarkoittaa. Onnettomuuden tutkinnassa on oleellista määritellä, onko valvonta ollut niin tarkkaa, että sen olisi pitänyt estää tapahtumien kulku.

On tärkeää selvittää, oliko onnettomuuden takana omavalvontaan liittyvä rakenteellinen ongelma, joka voisi tuottaa onnettomuuksia myös muilla rakennustyömailla.

Myös tapahtumat sillalla ennen onnettomuutta ovat herättäneet keskustelua.

Yksi HS:lle puhunut silminnäkijä sanoi torstaina, että lapset olisivat hyppineet sillalla ennen onnettomuutta. Toisen silminnäkijän mukaan näin ei kuitenkaan olisi tapahtunut.

Tällä ei lopulta ole merkitystä vastuukysymysten selvittämisen kannalta.

Vaikka hyppimistä tai ruuhkautumista olisikin tapahtunut, julkiselle paikalle sillan rakentavan tahon pitää luonnollisesti ottaa huomioon hyppiminen ja muut vastaavat hyvinkin todennäköiset riskit.

2. Olivatko vaaran merkit ilmassa?

Useat HS:lle puhuneet paikalliset asukkaat ovat kertoneet pelänneensä siltaa jo pitkään. Sillan vanerit ovat nitisseet ja narisseet, eikä sitä pitkin kulkeminen ole tuntunut luotettavalta.

Se, onko viesti huolista kulkeutunut Espoon kaupungille asti, on vielä epäselvää.

Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo sanoi torstaina, että hänen tietoonsa huolia ei ole tullut. Isotalo on kuitenkin niin korkea johtaja, ettei hän välttämättä vielä torstaina ollut tietoinen kaikesta kaupunkilaisten ja kaupungin välisestä viestinnästä aiheeseen liittyen.

Jälkiselvittelyssä on tärkeää pohtia sitä, onko Espoo tiedottanut riittävällä tavalla palautekanavistaan. Espoon kaupungin sivujen alalaidasta löytyy linkki palautekanavaan, mutta sitä pitää osata etsiä.

On syytä käydä keskustelua siitä, pitäisikö julkisessa käytössä olevilla rakennustyömailla olla nykyistä selkeämpää informaatiota tahoista, joihin voi olla yhteydessä yleistä turvallisuutta koskevissa huolissa.

Yksi tärkeä asianhaara sillan väitettyä huonoa kuntoa selvitettäessä on myös kulkijoiden kokemusten ja sillan todellisen kunnon välinen yhteys. Esimerkiksi se, että vanerit on arvioitu huonokuntoisiksi, ei vielä välttämättä kerro sillan vaarallisuudesta. Vaneripohjan alla oli nimittäin vielä metallipohja.

3. Oliko silta rakennettu oikein?

Poliisi tutkii Tapiolan tapahtumia epäiltynä vammantuottamuksena ja vaaran aiheuttamisena, mutta torstaina tiedossa ei vielä ollut yhtään epäiltyä. Rikosnimikkeet voivat vielä muuttua.

Myös Onnettomuus­tutkinta­keskus (Otkes) ja aluehallintovirasto (avi) osallistuvat tutkimuksiin. Otkesin mukaan onnettomuus tapahtui, kun kaksi poikittaista palkkia putosi, minkä jälkeen sillan kävelytasot romahtivat alas.

Otkesin johtava tutkija Kai Valonen kertoi torstai-iltana, että pudonneet palkit on otettu talteen. Otkes tutkii palkkeja ja selvittää, mitä kävelysilta oli suunniteltu kestämään ja oliko se toteutettu oikein.

Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber kertoi aiemmin, että normaali tutkinta vie puolesta vuodesta vuoteen. Otkes ei ole tutkinut vastaavaa kävelysilta­onnettomuutta koskaan aiemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat