Otkes kertoo: Alustavat tiedot paljastavat romahduksen syyn

Otkes kertoo, että jo alustavassa tutkinnassa oli pääteltävissä, miksi silta romahti.

Työmiehiä torstaina romahtaneen kävelysillan alla Tapiolassa.

| Päivitetty

Siltaturman todennäköinen syy Espoon Tapiolassa on jo Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) tiedossa. Onnettomuudessa kaksi poikittaista palkkia putosi, minkä jälkeen sillan pitkittäiset, metalliset kävelytasot romahtivat.

Pudonneiden poikittaispalkkien päissä oli Otkesin johtavan tutkijan Kai Valosen mukaan vääntymiä. Silta romahti, koska palkit eivät kestäneet kuormaa ja niiden päät vääntyivät.

”Se oli pääteltävissä jo paikan päällä”, Valonen sanoo.

Onnettomuudessa loukkaantui 27 ihmistä torstaina aamupäivällä. Väliaikainen kävelysilta romahti, ja suuri osa sillalta pudonneista oli helsinkiläisen Kalasataman peruskoulun kahdeksasluokkalaisia.

Kukaan ei saanut hengenvaarallisia vammoja onnettomuudessa.

Romahtaneessa sillassa oli kaksi poikittaispalkkia. Palkkien päissä oli Valosen mukaan kiinnikeosat, joissa näkyy vaurioita ja taipumia. Vääntymien ja taipumisen takia poikittaispalkit putosivat tuiltaan.

Sillan varsinaisen kulkuväylän muodostavat siis kulkusuuntaan nähden pitkittäiset metallirallit. Nämä rallit olivat Valosen mukaan kiinnitteinä pudonneisiin poikittaispalkkeihin metallisin ”kynsin” eli koukuin.

Mutta nämä kiinnikkeet eivät pettäneet vaan siis poikittaispalkkien päät vääntyivät.

Puuttuiko rakenteista mahdollisesti joitain lujuutta varmistavia pultteja?

”Meidän pitää yhtenä asiana selvittää, missä kohdissa pultteja kuuluu olla ja mikä on niiden merkitys”, Valonen sanoo.

Tuoreeltaan onnettomuuden jälkeen nousi esiin kysymys siltojen huteruudesta tai notkumisesta. Otkesin Valonen korostaa, ettei siltakannen päällä olleiden vanerien notkuminen vaikuttanut sillan kantavuuteen.

”Vanerit ovat siltakannen päällä vain siksi, jotta sillalla on tasaisempi kulkea. Vanerit eivät siis liity sortumaan.”

Johtuiko poikittaispalkkien vääntyminen metallin väsymisestä? Olivatko pettäneet rakenteet liian kuluneita käyttötarkoitukseensa?

”Osat ovat yleisosia, mistä voi rakentaa milloin mitäkin. Niiden joukossa on varmasti hyvinkin käytettyjä osia. On selvä, että ne eivät käytössä parane”, Valonen sanoo.

Turmasillan rakenteet oli niistä huolehtineen Renta Telineiden mukaan tarkastettu viimeksi viime perjantaina. Otkes selvittää, kuinka huolellisia nämä tarkastukset ovat olleet.

”Mutta tarkastuksessa ei näy, jos rakenteen lujuus ei ole riittävä. Voi olla, että vaurio ei näy silmällä mutta rakenne voi hajota, jos siihen kohdistuu kuormaa.”

Yksittäisten rakenteiden lisäksi Tapiolan onnettomuus poikii myös laajempia selvityksiä. Nyt pitää Valosen mukaan siis perehtyä siihen, miten silta on suunniteltu ja miten raskasta kuorimaa sillan on ajateltu kestävän.

On tutkittava, oliko silta tarpeeksi kestävä käyttötarkoitukseensa ja oliko se rakennettu oikein, Tämä edellyttää siis lujuuslaskelmia ja Valosen mukaan ”insinööritöitä”.

”On myös epäselvää, millaista viranomaisvalvonta on ollut.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat