16-vuotias poika levitti videota omasta tyttöystävästään: Näytti pätkän myös tytön veljelle

Teinipoika painosti tyttöystävänsä kuvaamaan itseään alastomana ja alkoi sen jälkeen levittää videota sosiaalisessa mediassa.

Tapausta käsiteltiin Helsingin hovioikeudessa.

| Päivitetty

Vuonna 2003 syntynyt mies tuomittiin sakkorangaistukseen hänen verkossa levittämästään videosta. Videolla oli miehen alaston tyttöystävä. Mies oli tallentanut videon luvatta.

Rikos tapahtui alkukesällä 2019. Sekä mies että rikoksen uhri olivat tapahtuma-aikaan 16-vuotiaita. Nuoret olivat tavanneet internetissä.

Poikaystävä oli pitkään pyytänyt, että uhri koskettelisi itseään videopuhelun aikana. Pitkällisen suostuttelun jälkeen uhri oli kuvannut itseään alastomana suihkussa. Poika oli ottanut videokaappauksen tilanteesta. Video kesti noin viisi sekuntia.

Uhri kertoi anelleensa ja rukoilleensa poikaa poistamaan videon. Uhrin mukaan poika oli reagoinut pyyntöihin haukkumalla ja uhkailemalla tyttöä.

Syyttäjän mukaan videota levitettiin ainakin puolen vuoden ajan sosiaalisessa mediassa.

Uhri kertoi tulleensa videon vuoksi pitkään kiusatuksi. Tilanne aiheutti uhrille masennusta ja paniikkikohtauksia.

Lopulta video lähetettiin myös myös uhrin veljelle. Tapahtunut sai uhrin yrittämään itsemurhaa.

Mies kiisti syytteen. Hän kertoi kuulleensa videosta vasta esitutkinnassa.

Helsingin käräjäoikeus piti uhrin kuvausta tapahtumista loogisena ja yksityiskohtaisena. Sen lisäksi oikeudessa esitettiin kirjallisia todisteita, kuten kuvakaappauksia Snapchat-ryhmistä joissa videota jaettiin sekä miehen uhrille lähettämiä viestejä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 90 päiväsakon rangaistukseen nuorena henkilönä tehdyistä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Hänet määrättiin maksamaan uhrille 4 000 euroa kärsimyksestä sekä 2 000 euroa tilapäisestä haitasta.

Miehen vuonna 2003 syntynyt ystävä, joka oli saanut videon ja näyttänyt sitä muille ihmisille, tuomittiin 60 päiväsakon rangaistukseen nuorena henkilönä tehdyistä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sekä kunnianloukkauksesta.

Hänet määrättiin maksamaan uhrille kärsimyksestä 1 000 euroa.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus muutti syyksilukemista sen osalta, että miehen ei katsottu näyttäneen videota kenellekään suoraan kännykästään.

Muutos ei vaikuttanut tuomioon eikä rangaistukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat