Husin alustava budjetti tarkoittaisi säästöjä 12 miljoonalla eurolla

Husin hallitus esittää kesäkuussa kokoontuvalle yhtymäkokoukselle, että talousarviovalmistelua jatketaan 2 253 miljoonan euron kehyksen pohjalta.

Helsinki ja Uudenmaan hyvinvointialueet myönsivät Husille lisärahoitusta.

Husin vuoden 2024 budjetin valmistelua jatketaan 2 253 miljoonan euron kehyksen pohjalta. Husin yhtymähallitus päätti asiasta yksimielisesti ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina.

Budjetin aiemmassa alustavassa kehyksessä oli Husin laskelmien mukaan 81,2 miljoonan euron vaje. Helsinki ja Uudenmaan hyvinvointialueet myönsivät kuitenkin Husille lisärahoitusta ja vaje supistui noin 12 miljoonaan euroon.

Husin hallitus esittää kesäkuussa kokoontuvalle yhtymäkokoukselle, että talousarviovalmistelua jatketaan maanantaina päätetyn kehyksen pohjalta.

Husin hallitus kokoontui viimeksi viime viikon maanantaina käsittelemään talousarvion kehystä, joka jätettiin kuitenkin viikoksi pöydälle.

Husin yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava kertoo, että viikon aikana Hus ja hyvinvointialueet pyrkivät löytämään ratkaisuja budjetin vajeeseen.

Rautavan mukaan sopu on hyvin lähellä. Hänen mukaansa kehys turvaa Husin toimintaedellytykset, mutta siinä ei kuitenkaan ole liikkumavaraa.

”Jos se ei onnistu, joudutaan etsimään lisää säästökohteita.”

Viime vuonna Husin johto arvioi budjetista puuttuvan 95 miljoonaa euroa. Tuolloin säästökeinona väläyteltiin esimerkiksi päivystysten keskittämistä.

Lopulta radikaaleimmilta toimenpiteiltä vältyttiin, kun Hus sai lisärahoitusta Hus-yhtymän jäseniltä eli Uudenmaan hyvinvointialueilta ja Helsingiltä.

Kymmenien miljoonien säästöjä saatiin aikaiseksi muun muassa kehittämishankkeita ja henkilöstöetuuksia karsimalla sekä asiakasmaksuja nostamalla.

Rautava ei halua vielä ottaa kantaa siihen, mistä mahdollisia säästöjä lähdettäisiin tällä kertaa etsimään.

”12 miljoonaa euroa on iso raha tässä kokonaisuudessa. Samalla pitäisi purkaa jonoja ja lisätä henkilöstöä. Kyllä tässä aikamoisten yhtälöiden äärellä ollaan.”

"Pitää varautua siihen, että joudutaan keskustelemaan isoistakin säästötoimenpiteistä. Husin sisällä pitää hyvin kriittisesti tarkastella esimerkiksi erilaisia tilakustannuksia, että saadaan säästöt kasaan.”

Hus vastaa erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla sekä keskitetysti koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito, kuten elinsiirrot, vaikeiden palovammojen hoito ja vaativa lasten sydänkirurgia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat