Esitys: Leninin­puiston nimi muutettava

25 kaupunginvaltuuston jäsentä vaatii puiston nimeämistä uudelleen.

Vapunviettoa Lenininpuistossa vuonna 2021.

Lenininpuiston nimi saattaa muuttua Helsingissä. Kaupunkiympäristölautakunta päättää tiistaina, antaako se kaupunginhallitukselle lausunnon, joka puoltaa nimen muuttamista.

Lausunto liittyy Otto Meren (kok) ja 24 muun kaupunginvaltuutetun valtuustoaloitteeseen, jonka mukaan puisto on nimettävä uudelleen. Aloite on tehty viime marraskuussa.

Kaupunkiympäristön toimiala on pyytänyt asiasta nimistötoimikunnan lausunnon. Nimistötoimikunta suhtautuu nimen muuttamiseen kielteisesti pääasiassa historiallisista syistä.

Kaupunkiympäristölautakunnan mukaan uudelleen nimeäminen on tarpeen ensinnäkin Vladimir Iljitš Leninin hirmutekojen ja myöskin meneillään olevan Venäjän laajentuneen, kansainvälisen oikeuden vastaisen hyökkäyssodan vuoksi.

Kaupunkiympäristölautakunnan lausuntoesityksessä kehotetaan myös huomioimaan, että naiset ovat edelleen aliedustettuja ihmisten mukaan nimetyissä Helsingin kaupungin julkisissa paikoissa.

Esityksen mukaan Lenininpuiston nimenmuutos pitäisi toteuttaa asemakaavalla, sillä kyse on ”merkittävästä muutoksesta vakiintuneeseen kaavanimistöön”.

Aloitteessa nimenmuutosta perustellaan myös sillä, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan Turku ja Kotka ovat päättäneet poistaa Lenin-patsaat katukuvasta.

Lenininpuiston nimeä on vaadittu muutettavaksi joitain kertoja aiemminkin, mutta muutos ei ole mennyt läpi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat