Maahanmuuttajia tukeva yhdistys joutui keskelle rikosepäilyjä

Poliisi epäilee maahanmuuttajia tukevan yhdistyksen jakaneen rahaa ilman perusteita ulkopuolisille. Toimintaa rahoitettiin julkisin varoin.

| Päivitetty

Poliisi epäilee maahanmuuttajatyötä tehneen yhdistyksen toiminnanjohtajaa törkeistä talousrikoksista.

Poliisin mukaan helsinkiläinen yhdistys luovutti jopa 18 000 euroa yhdistyksen saamia varoja ulkopuolisille, ilman mitään hyväksyttävää syytä.

”Epäilemme, että yhdistyksen toiminnasta vastuussa olleet henkilöt nostivat yhdistyksen tililtä käteistä ja käyttivät ne muuhun kuin yhdistyksen toimintaan”, kertoo poliisin tiedotteessa tutkinnanjohtaja Markus Metsänen.

Poliisi ei kerro yhdistyksen nimeä. Yhdistyksen tarkoituksena oli auttaa maahanmuuttajia integroitumaan Suomeen.

Toimintaa rahoitettiin julkisin varoin erilaisilla toiminta-avustuksilla.

HS:n tietojen mukaan yhdistys on saanut Helsingin kaupungilta tuhansia euroja erilaisia avustuksia syrjäytymisvaarassa olevien maahanmuuttajanuorten tukemiseen.

Sen lisäksi yhdistys on saanut muita merkittäviä avustuksia, muun muassa 80 000 euron avustuksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuonna 2017.

Yhdistys asetettiin konkurssiin marraskuussa 2018. Poliisin mukaan yhdistys ei ollut tehnyt lainkaan kirjanpitoa konkurssia edeltäneinä kahdeksana kuukautena.

Tältä osin poliisi on tutkinut tekoa törkeänä kirjanpitorikoksena. Lisäksi poliisi epäilee toiminnanjohtajaa velallisen epärehellisyydestä.

HS kertoi viime joulukuussa Helsingin seudulla toimineesta maahanmuuttajajärjestöstä, jonka avustusvarojen käytössä oli paljastunut vakavia epäilyjä väärinkäytöstä. Asiaa on tutkittu poliisissa törkeänä avustuspetoksena. Kyseinen rikostutkinta on edelleen kesken ja epäilyt kohdistuvat eri järjestöön, kuin tässä kokonaisuudessa.

Poliisin mukaan varojen luovuttaminen yhdistyksen ulkopuolelle on voinut aiheuttaa yhdistyksen maksukyvyttömyyden tai on ainakin pahentanut varattomuutta.

Tapauksen esitutkinta siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat