Helsingin kaupungin ”mieli­valtaiset” vuokran­korotukset herättävät ahdistusta

Vuokralaiset kertovat joutuvansa taloudellisesti tiukalle vuokrankorotusten takia.

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja Vartiokylässä.

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Hekan ilmoitus nostaa vuokria ensi vuonna yli kymmenen prosenttia raivostuttaa asukkaita. Vuokrankorotukset ajavat osan asukkaista tiukoille, sillä halvempaa asumista on vaikea löytää.

Yli 10 prosentin kertakorotus on korkea verrattuna esimerkiksi vapaiden markkinoiden vuokratason nousuun Helsingissä. Tammikuussa vuokrat nousivat Helsingissä vuoden takaisesta 0,6 prosenttia. Korotus tarkoittaa osalle asukkaista jopa sadan euron lisämenoa kuukaudessa.

Asukkaita korotukset ahdistavat, ilmenee HS:n kyselystä. Monet kyselyyn vastanneista ihmettelevät kaupungin linjaa.

Hermannissa 65 neliön kaksiossa asuva Anni Haapalainen muutti puolisonsa kanssa Hekan vuokra-asuntoon nimenomaan kohtuullisen vuokran takia. Vuokrankorotuksia hän pitää kohtuuttomina.

Haapalaisen vuokra oli aluksi 800 euroa kuukaudessa, ja sekin oli hänen mukaansa jo kipurajoilla. Viime vuodenvaihteessa Heka korotti vuokraa runsaalla 50 eurolla kuukaudessa. Ensi vuonna vuokra uhkaa nousta lähemmäs 950 euroa.

”Aika hurjaa! Sellaista korotusta en ole koskaan kokenut edes yksityisellä puolella.”

Haapalainen työskentelee etuuskäsittelijänä Kelassa ja saa palkkaa vajaat 3 000 euroa kuukaudessa. Hänen puolisonsa on päätoiminen yliopisto-opiskelija, joka elää lähinnä opintotuella.

Vuokranmaksun jälkeen Haapalaisen käteen jää vajaat 1 500 euroa. Toistaiseksi rahat ovat riittäneet kohtuulliseen elämään, satunnaisiin ravintolaillallisiin ja ulkomaanmatkoihin.

Pian alkaa kulukuuri.

Haapalaisen mukaan harkinnassa on vaihto pienempään asuntoon. Muutto Helsingistä ei kuitenkaan houkuttele puolison opiskelun takia. Halvempaa vuokranantajaakaan tuskin löytyy.

”Tunteet ovat pelokkaat ja lannistuneet. Tiedän, että kaupungin vuokra-asunto on paras vaihtoehto meille.”

”Halvempaa vaihtoehtoa ei ole.”

Aiemmin Haapalainen asui kimppakämpässä ja puoliso yksiössä. Varaa kaksioon yksityisiltä vuokramarkkinoilta heillä ei ollut. Mahdollisuus opiskelija-asuntoon tuli vasta sen jälkeen, kun pariskunta oli saanut asunnon kaupungilta.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö tarjosi yksiötä, jonka hinta oli lähes saman suuruinen kuin kaksion vuokra Hekalla.

”Vuokrien nosto tuntuu tosi hurjalta ja antaa epäluotettavan kuvan Hekasta. Minulla on ollut käsitys, että vuokra pysyy kaupungin vuokra-asunnoissa maltillisena eikä vuokria nosteta mielivaltaisesti”, Haapalainen sanoo.

”Me vielä selviämme tästä hengistä. Mutta tuntuu kauhealta pienituloisten eläkeläisten ja työttömien kannalta.”

Moni muukin HS:n kyselyyn vastanneista pitää korotuksia kohtuuttomina varsinkin, kun Heka on lykännyt osaa kunnostuksista. Osa vastaajista valittaa taloissa olevan runsaasti vikoja, kuten jatkuvasti rikkinäinen hissi.

Pienipalkkainen sairaanhoitaja kertoo puhelimitse, ettei hyväksy näin suuria kertakorotuksia.

Työssä käyväksi köyhäksi itseään kuvaileva mies pohtii, jääkö tyttären soittoharrastukseen enää varaa.

”Varmaan pitää tehdä töitä vapaallakin.”

Toinen sairaanhoitaja arvelee hakevansa noston jälkeen asumistukea Kelalta, sillä 10 prosentin korotus tekee ison loven sairaanhoitajan palkkaan.

Moni vastaaja myös ihmettelee, eikö juuri kaupungin vuokra-asuntojen tarkoituksena ole tarjota vaihtoehto muuten erittäin kalliille asumiskustannuksille Helsingissä.

Kulttuurialalla työskentelevä mies kertoo vastauksessaan hakeutuneensa kaupungin vuokra-asunnon asukkaaksi siksi, että voisi työskennellä huonommin palkatulla alalla ja keskittyä vapaaehtoistyöhön:

”Aika epäreilulta tuntuu. Vuokrat alkavat olla lähellä markkinavuokria jopa huonokuntoisissa taloissa”, asukas kirjoittaa.

Puistolassa kaksitoista vuotta asunut Tiina Sandberg harmittelee sitä, että vuokrankorotusten lisäksi kaikki muukin kallistuu, eivätkä palkat pysy kehityksessä mukana.

Järjestöalalla työskentelevä Sandberg ja hänen rakennusalalla työskentelevä puolisonsa maksavat vuokraa 80 neliön kolmiostaan noin 1 060 euroa kuukaudessa. Vuokra haukkaa neljänneksen pariskunnan tuloista.

Vuokrankorotukset tietävät vyön kiritystä.

”Kaikkia kulutuspäätöksiä pitää lykätä. Nälkää ei kärsitä, mutta joudumme oikeasti miettimään, mihin on varaa. Kulutuspäätöksiä ei todellakaan pysty tekemään sillä perusteella, onko jokin tuote kotimainen tai eettisesti tuotetta.”

Sandberg pelkää, että Hekan vuokrankorotukset avaavat Pandoran lippaan ja muut vuokranantajat seuraavat esimerkkiä. Hän aikoo kuitenkin pysyä asunnossaan.

”Halvempaa vaihtoehtoa ei ole.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat