Kuusihenkinen perhe maksoi salakuljettajille yli 30 000 euroa päästäkseen Suomeen

Kuusihenkinen perhe lähti Irakista Suomeen. Perhe maksoi salakuljetuksesta kansainväliselle rikollisjärjestölle kymmeniätuhansia euroja.

Helsingin ja Lyypekin välillä kulkevat lautat lähtevät Helsingin Satamasta Vuosaaresta.

Irakilainen perhe maksoi salakuljettajille tuhansia dollareita päästäkseen Suomeen.

Perheen matka Suomeen alkoi rajan ylityksellä Turkkiin syyskuussa 2022. Sieltä he kulkivat kohti Keski-Eurooppaa Kreikan, Makedonian, Serbian ja Slovakian kautta kunnes he saavuttivat Saksan.

Kuusihenkinen perhe liikkui maiden välillä salakuljettajien avulla. He tekivät matkaa autoilla, veneellä ja kävellen, selviää Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta.

Tuomiossa ei kerrota syitä sille, miksi perhe oli lähtenyt Irakista ja mistä syystä he olivat päätyneet käyttämään salakuljettajia. Halvaksi tämä ei kuitenkaan tullut, sillä matka Irakista Suomeen maksoi perheelle yhteensä 30 000 yhdysvaltain dollaria.

Rahat maksettiin Turkissa sijaitsevan Ahl Alsham -nimisen toimiston kautta.

Kuukausien matkanteon jälkeen joulukuussa käynnistyi matkan viimeinen etappi Saksan Lyypekistä Suomeen.

Perhe oli asioinut joka maassa eri salakuljettajan kanssa, niin myös Saksassa. Ennalta tuntematon mies oli kuljettanut perheen Lyypekin satamaan. Satamassa tilanne oli kuitenkin epävarma. Perheen äiti kertoi oikeudessa kertoi itkeneensä ja pyytäneensä miestä auttamaan heitä.

Lopulta mies oli suostunut ja lähtenyt laivaan mukanaan perheen kolme lasta, jotka matkustivat väärillä passeilla. Äiti ja neljäs lapsi piiloutuivat autoon, joka ajettiin laivan sisälle. Perheen isä jäi jostain syystä vielä muutamaksi päiväksi Saksaan, jonka jälkeen salakuljettaja palasi hakemaan myös isän laivalla Suomeen.

Pelkästään Saksasta Suomeen siirtyminen maksoi perheelle 7 000 dollaria.

Tuomiosta ei käy ilmi miten viranomaiset ovat päässeet salakuljettajan kintereille. Perheen salakuljetuksiin liittyi matkan varrella useita henkilöitä, mutta Helsingin käräjäoikeudessa syytteisiin vastasi mies, joka kuljetti perheen jäseniä laivalla Saksasta Suomeen.

Oikeudessa syytetty kiisti syyllisyytensä ja sanoi, että hänet oli pakotettu kuljettamaan perhe Suomeen. Oikeus ei pitänyt miehen versiota tapahtumista uskottavana. Esitutkinnassa esille tulleet viestikeskustelut yhdistivät syytetyn muun muassa rahanvälitystoimiston yhdyshenkilöön. Oikeus katsoi, että syytetty osallistui salakuljettamiseen osana kansainvälistä järjestäytyneen rikollisuuden ryhmää, jonka tarkoituksena on tuoda ihmisiä laittomasti Eurooppaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ruotsalaisen Assi Alassin kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat