Autosta löytyi yli puolen miljoonan euron arvosta työkaluja – Niiden alkuperäksi epäillään Suomen työmaita

Ulkomailta tulleet varkaat veivät työmailta omaisuutta useiden satojentuhansien eurojen arvosta.

Poliisi epäilee ulkomaalaista rikollisryhmää laajasta työmaamurtojen sarjasta Uudellamaalla. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet viime syyskuun ja tammikuun välillä.

Tapauksia tutkitaan varkauksina, törkeinä varkauksina ja varkauden yrityksinä. Tekijöinä murroissa oli kolmesta viiteen henkilöä kerralla. Kaikkiaan rikollisryhmään kuuluu poliisin tietojen mukaan 30–40 eri henkilöä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Alanen kertoo tiedotteessa, että aiemmin ryhmä on tehnyt vastaavia rikoksia Ruotsissa.

Epäillyt rikokset tehtiin pääosin yöllä säilytyskontteihin, joissa varastoitiin työkaluja. Epäillyt käyttivät murtautumiseen kulmahiomakonetta.

Poliisi on tavoittanut epäillyistä kaksi henkilöä. Heistä yhtä epäillään yli 30 työmaamurrosta ja toista yli 20 työmaamurrosta.

Alasen mukaan murtomatkat Suomeen kestivät runsaan viikon verran ja matkojen tarkoitus oli ainoastaan rikosten tekeminen.

Epäillyt teot tapahtuivat Helsingin poliisilaitoksen lisäksi Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten alueilla. Poliisi teki tutkinnan alkuvaiheessa yhteistyötä myös Viron viranomaisten kanssa.

Tallinnassa tammikuun puolivälissä pysäytetystä pakettiautosta löytyi 1 900 työkalua, joiden epäiltiin olevan anastettu Suomesta. Työkalujen arvo oli yhteensä arviolta noin 600 000 euroa.

Valtaosa varastetusta työkaluista on poliisin mukaan saatu palautettua takaisin omistajille.

Rikoskokonaisuus siirtyi syyteharkintaan viime maanantaina, ja syytteen nostamisen määräpäivä on 8. kesäkuuta.

Toisessa rikoskokonaisuudessa viisi miestä on vangittuna työmaamurroista epäiltyinä. Epäillyt veivät helmikuun loppupuolella Uudellamaalla sijaitsevilta rakennustyömailta yöaikaan hitsauslaitteita ja sähkötyökaluja.

Poliisi seurasi miehiä ja pysäytti heidät matkalla Länsisataman kautta ulkomaille.

Tutkinnassa selvisi, että Espoossa sijaitsevan Merituulen ostoskeskuksen parkkipaikalle pysäköidyssä pakettiautossa oli varastoituna yli 300 erilaista työkonetta, joiden arvioitu yhteisarvo on noin 100 000 euroa.

Työkoneista parisataa on palautettu niiden omistajille. Osalle työkoneista ei ole löydetty omistajaa.

Poliisin mukaan osa ryhmään kuuluvista miehistä oli tullut Suomeen helmikuussa pakettiautolla, johon anastettu omaisuus oli kätketty.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi viisikon maaliskuun alussa epäiltynä varkauksista. Rikoskokonaisuuden esitutkinta on lähes valmis. Syytteet on nostettava 21. kesäkuuta mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat