Tiktokissa tavattu poika­ystävä houkutteli romanialaisen Suomeen ja ryhtyi parittamaan tätä

Kolme tuomittiin vankeusrangaistuksiin törkeästä ihmiskaupasta sekä parituksesta. Uhri oli yhden tuomitun romanialainen tyttöystävä.

Tapausta käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolme ihmistä törkeästä ihmiskaupasta sekä parituksesta tapauksessa, jossa romanialainen nainen lähti Saksaan perustamaan perhettä poikaystävänsä kanssa mutta joutuikin ihmiskaupan ja parituksen uhriksi Suomessa.

Romaniassa siivoojana työskennellyt nainen tutustui 38-vuotiaaseen poikaystäväänsä Tiktokissa. Muutaman viikon viestittelyn jälkeen poikaystävä alkoi houkutella naista luokseen Saksaan, jotta he voisivat tutustua paremmin ja perustaa perheen.

Poikaystävä kertoi asuvansa Saksassa serkkunsa sekä tämän vaimon kanssa. He järjestivät naiselle lentolipun luokseen.

Nainen saapui Saksaan lokakuussa 2022. Samana päivänä poikaystävä kertoi tälle, että heidän pitäisikin lähteä Suomeen, jossa olisi halvemmat vuokrat ja naisella mahdollisuus työllistyä siivoajana.

Poikaystävä, nainen ja joukko muita romanialaisia matkustivat seuraavana päivänä Viron kautta autolla Suomeen. Nainen majoittui poikaystävänsä kanssa Kontulaan serkun vuokraamaan asuntoon, jossa asui myös serkun vaimo.

Nainen laittoi työnhakuilmoituksen Facebookin Romanialaiset Suomessa -ryhmään. Hän oli kielitaidoton, mutta etsi siivoustöitä.

Naiselle kuitenkin kerrottiin, että tämän pitäisi alkaa tarjota ”hierontaa”, kuten serkun vaimo teki. Vaimo teki naisesta ilmoitukset seksipalveluja välittäville sivustoille, joissa kertoi naisen tarjoamista palveluista sekä tämän hinnoista.

Nainen itse ei olisi halunnut ryhtyä seksityöhön. Hän kuitenkin otti Kontulassa vastaan kolme asiakasta, joilta sai yhteensä 170 euroa. Poikaystävä, tämän serkku ja serkun vaimo ottivat rahat itselleen.

Poikaystävä uhkaili naista. Naiselle sanottiin, ettei hän voi päästä takaisin kotiin jollei nainen ansaitse rahoja itse. Poikaystävä itse elätti itsensä varastelemalla.

Kuukautta myöhemmin nainen siirrettiin toiseen asuntoon Espooseen. Poikaystävä oli vuokrannut asunnon, ja siellä työskenteli muitakin seksityöntekijöitä.

Nainen otti yhteyttä maanmieheensä, johon oli tutustunut Facebook-ryhmän kautta. Hän kertoi miehelle olevansa epätoivoinen ja harkitsevansa parvekkeelta hyppäämistä, ja pyysi mieheltä apua.

Nainen oli myös yhteydessä Romanian konsulaatin hätäpuhelimeen ja kertoi tilanteestaan.

Facebookissa tapaamansa miehen neuvojen avulla nainen pääsi lopulta pakenemaan tilanteesta marraskuun lopussa. Poliisit tekivät kotietsinnän Espoossa sijaitsevaan asuntoon joulukuun alussa ja pidättivät kaikki kolme epäiltyä.

Poikaystävä kiisti syytteet ihmiskaupan osalta. Hänen mukaansa tyttöystävä oli alkanut myymään seksipalveluita itsenäisesti ja vapaaehtoisesti. Poikaystävä myönsi syytteet parituksesta siltä osin, että oli antanut naisten myydä seksipalveluita asunnossaan.

Poikaystävän serkku kiisti syytteet ihmiskaupasta mutta myönsi parituksen siltä osin, että hänen asunnossaan oli myyty seksipalveluja. Serkun mukaan hän ei itse ollut siitä hyötynyt, joskin vaimo oli tällä tavalla elättänyt perhettä.

Serkun vaimo kiisti syyllistyneensä minkäänlaiseen laittomaan menettelyyn.

Käräjäoikeuden mukaan uhrin kertomus oli yksityiskohtainen ja pääosin johdonmukainen. Naisen kertomuksen tueksi oli kirjallista näyttöä, kuten viestittelyä eri osapuolten välillä.

Käräjäoikeuden mukaan ihmiskaupan osalta tekijät käyttivät neljää keinoa: painostamista, riippuvaisen aseman ja turvattoman tilan hyväksikäyttämistä sekä erehdyttämistä. Näiden vuoksi teko katsottiin törkeäksi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1984 syntyneen poikaystävän Vasile Iamandiin kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä ihmiskaupasta ja parituksesta.

Poikaystävän serkku, vuonna 1981 syntynyt Marius-Daniel Ailoaei sekä tämän puoliso, vuonna 1990 syntynyt Cristiana Ailoaei tuomittiin kumpikin kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä ihmiskaupasta ja parituksesta.

Kolmikko määrättiin korvaamaan uhrille kärsimyksestä 5 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat