Humalainen ilta päättyi raiskaukseen, poliisi otti ensin kiinni uhrin

Nainen lähti jatkoille puistossa tapaamansa miehen luo. Mies raiskasi sammuneen naisen, joka kertoi tulleensa raskaaksi raiskauksesta.

Vuonna 2018 tapahtunutta rikosta käsiteltiin hovioikeudessa vasta vuonna 2023 muun muassa sairaustapausten aiheuttamien viivästysten vuoksi.

Helsingin hovioikeudessa käsiteltiin vuoden 2018 huhtikuussa tapahtunutta raiskausta.

Uhri oli tutustunut vuonna 1993 syntyneeseen mieheen Kaisaniemen puistossa, jossa molemmat olivat nauttineet illan aikana runsaasti alkoholia.

Uhri ja mies päättivät siirtyä kaupan kautta jatkoille miehen kotiin, joka sijaitsi lähellä. Perillä asunnossa mies katsoi jalkapalloa ja nainen laittoi ruokaa. Sen lisäksi he jatkoivat alkoholin nauttimista.

Nainen kertoi sammuneensa jossain vaiheessa iltaa vaatteet päällä ja heränneensä myöhemmin kylmyyteen. Hän huomasi olevansa alasti, ja mies oli hänen vieressään pelkät bokserit jalassa.

Nainen oli mennyt vessaan, jossa oli todennut raiskauksen. Oikeudessa uhri kertoi tulleensa raskaaksi raiskauksen seurauksena ja joutuneensa tekemään abortin.

Nainen kertoi kysyneensä mieheltä, miksi tämä oli harrastanut seksiä naisen kanssa vaikka hän nukkui. Naisen mukaan mies pyysi anteeksi.

Naisen mukaan mies alkoi tässä vaiheessa töniä naista. Nainen pakeni ulos asunnosta itkien ja haki apua naapuriasunnosta.

Naapuriasunnossa ollut henkilö päästi naisen sisälle asuntoon odottamaan poliiseja. Pian perässä tuli myös mies, jonka puhelimen nainen oli ottanut lähtiessään. Tilanteesta seurasi sanaharkkaa.

Kun poliisi saapui paikalle, oli päihtynyt uhri poliisin mukaan aggressiivinen. Poliisi otti naisen kiinni epäiltynä miehen puhelimen varastamisesta.

Poliisiautossa nainen kertoi tulleensa raiskatuksi. Oikeudessa poliisi kertoi epäilleensä raiskausväitettä ”yleisen elämänkokemuksen perusteella”, koska nainen kertoi siitä vasta poliisiautossa.

Uhri vietiin tutkittavaksi Naistenklinikalle. Sekä uhri että mies puhalsivat tutkimuksissa 2,4 promillea.

Käräjäoikeudessa mies kiisti syytteet. Hänen mukaansa uhri oli itse halunnut seksiä ja kondomi oli jätetty pois nimenomaan uhrin aloitteesta.

Käräjäoikeuden mukaan uhrin kertomus oli päihtymyksestä huolimatta keskeiseltä osin johdonmukainen ja realistinen. Miehen kertomus sen sijaan vaihteli ja sisälsi useita epäuskottavia väitteitä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen raiskauksesta ja pahoinpitelystä kahden vuoden vankeuteen. Hänet määrättiin maksamaan uhrille erilaisia korvauksia yhteensä 4 300 euroa.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hän vaati rangaistuksen alentamista, koska teosta oli kulunut niin kauan ja rangaistusta tulisi miehen mukaan muutenkin kohtuullistaa aiemman vankeusrangaistuksen vuoksi.

Helsingin hovioikeus otti huomioon aiemman vankeusrangaistuksen ja alensi rangaistusta kahdeksan kuukauden vankeudeksi. Muutoin käräjäoikeuden tuomiota ei muutettu.

Lue lisää: Rikosten ”paljousalennus” herättää suuttumusta

Lue lisää: Baari-illan piti päättyä seksiin miehen kotona – Helsingin Malmilla selvisi väkivaltaisesti, että ei ole muuta paikkaa kuin parkkihalli

Lue lisää: Mies lähti naisen kotiin Tinder-treffeille – uhkaili tappamisella ja raiskasi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat