Mies uhkasi tappaa naapurinsa ja sytytti asuntonsa tuleen mielenterveys­ongelmien vuoksi

Kaksikymppinen mies tuomittiin yli vuoden vankeusrangaistukseen rikoksista, joiden taustalla oli miehen mielenterveysongelmat.

Miehen tekoja käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1995 syntyneen miehen vankeuteen tämän kuljettua veitsen kanssa julkisella paikalla sekä sytytettyä oman asuntonsa tuleen.

Ensimmäinen rikos tapahtui toukokuussa 2019.

Mies kirjoitti internetin keskusteluryhmään aikovansa tappaa naapurinsa, jonka kanssa miehellä oli ollut riitaa rahasta. Mies kertoi ryhmässä käyneensä veitsen kanssa naapurin oven takana, mutta naapuri ei ollut kotona.

Tämän jälkeen mies oli lähtenyt Itäkeskukseen ja kohdannut poliisipartion Tallinnanaukiolla. Hän näytti keittiöveitsen ja kertoi tappamisaikeistaan. Mies otettiin kiinni.

Oikeudessa mies kertoi, ettei oikeasti suunnitellut tappamista vaan halusi huomiota ja päästä mielenterveyspalveluiden piiriin.

Lokakuussa 2019 mies sytytti Vuosaaressa sijainneen vuokrakotinsa palamaan. Hän sytytti sohvalla olleet Aku Ankka -lehdet ja vaatteet tulitikulla tuleen. Hyvin pian sen jälkeen hän soitti hätäkeskukseen.

Mies kertoi oikeudessa syyksi mielenterveytensä pettämisen.

Pelastuslaitos saapui paikalle ja sai palon sammumaan nopeasti. Mies otettiin kiinni. Tämän jälkeen huoneistossa syttyi kuitenkin uusi tulipalo. Palomestarin mukaan toisen tulipalon syttyminen johtui ensimmäisessä tulipalossa vahingoittuneesta sähkötaulusta.

Toinen tulipalo oli huomattavasti pahempi. Se tuhosi miehen asunnon irtaimiston täysin ja aiheutti useisiin taloyhtiön 16 huoneistosta savu- ja nokivahinkoja.

Mies myönsi ensimmäisen palon mutta kiisti syyllisyytensä jälkimmäisen palon osalta. Hän ei voinut omien sanojensa mukaan vaikuttaa palon syttymiseen uudelleen, koska hänet otettiin kiinni ensimmäisen palon jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan ensimmäisen ja toisen tulipalon välillä oli syy-yhteys.

Mies ei voinut tulipaloa sytyttäessään luottaa siihen, että pelastuslaitos onnistuu palon sammuttamisessa ihanteellisella tavalla, lausui käräjäoikeus.

Mies tuomittiin toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta ja tuhotyöstä yhteensä vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Syyte törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta hylättiin, sillä mies oli itse ilmoittautunut poliisille suunnitellessaan naapurinsa puukottamista.

Miehelle tuli maksettavaksi myös yli 140 000 euroa erilaisia korvauksia.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota, joka siten on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat